Какво отключват ключовите думи

Posted on 16.11.2011

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1409

 Ключовите думи са Светият Граал на онлайн маркетинга и на SEO. Те са тънката граница между това, сайтът ви да изглежда като скъпа електронна брошура и мощен маркетингов инструмент. Тук не говорим просто за механичен сбор от изрази, които звучат добре. Става дума за подбирането на онези думи или термини, чиито присъствие в съдържанието поражда потребителски интерес, като същевременно с уникалността си се „приемат добре“ от търсещите машини. Гледайте на тях като на смисловата есенция на копирайта. Колкото по-добре са избрани те, толкова нараства ефективността на контента. Ключовите думи трябва да бъдат обмислени и селектирани с изключително внимание, защото от тях зависи съдбата на вашия интернет проект.

Или пък на рекламата.

 Как се подбират правилните думи

Колкото и да е очевидно, много малко са тези, които обръщат внимание на факта, че ключовите думи трябва да се избират измежду изразите, които техните потребители използват при търсене. А не тези, които звучат добре или логично. Затова изследването на резултатите е от съществена важност в подготвителната част на копирайта.  Колкото и време да ви отнема това, внимателно проследявайте всяко търсене и ефективността  му като резултат открити страници. Едва ли е нужно да кажем, че най-предпочитаните думи дават и огромен брой съвпадения. Ако се занимавате с  изработка на интернет страници, очевидно ще се стремите да се индексирате с думи като web или site. И естествено ще видите че има още поне 16 020 000 000 резултата. За се промъкнете през тази лавина от сайтове ви е нужно само едно – няколко милиона долара. Ако ги имате –добре, в противен случай е много по-удачно да се спрете на специфични изрази, чието въздействие няма да е по-малко. Използването на геолокация или специфичен термин, както и на синоними е едно твърде удачно решение.  

 Един мит за ключовите думи

Когато пред застане клиент с поръчка за SEO копирайт, рано или късно винаги се достига го онзи момент, в който мненията за ключовите думи се разминават генерално. Имал съм случай с поръчка за контент, а насочващите  индексационни думи бяха точно 58. Или пък обратната ситуация – две три за цялото съдържание. Тези две крайности  всъщност са доста интересен показател за това, как самите клиенти гледат на бизнеса си онлайн. По-предпазливите предпочитат да се застраховат, докато уверените са на мнение, че няколко насочващи фрази са напълно достатъчни. Излезем ли обаче от психологическото тълкувание, трябва внимателно да се спрем на броя на ключовите думи. Затова нека за пореден път кажем: ефективността на ключовите думи е най-голяма, ако са по две на страница. Точно така, всеки текст под различните бутони трябва да бъде индексиран със свои думи. Като естествено поне на няколко места трябва да се употреби и „генерална“  google friendly.    

 

Правилното ползване на ключовите думи

Избирането на ключовите думи е само началото на работата. Правилното им подреждане в текстовете може да увеличи с доста голям процент разпознаваемостта на съдържанието. Или с други думи, да продава повече. Затова може би този списък от насоки ще ви е от ползва:

1.Всяка страница  е добре да бъде разпознаваема с уникални изрази.

2.Не „наводнявайте“ с ключови думи. Първата и най-важна  функция на текста е да въздейства и да продава. За целта той трябва да се възприема като цялостно послание, а не под формата на призиви.

3.Копирайтът трябва да е ориентиран само и единствено към  откликване на потребителското търсене. Ето как може да изглежда връзката:

 търсене – ключови думи (най-добрите резултати) –успешна ответна реакция (продажби)

Всичко трябва да започва и свършва с потребителите. При условие, че говорим за B2C, ролята на копирайтърът е посредническа.

4.Ако започвате изграждането на нов сайт, изборът на ключови думи трябва да предшества дори дизайна на страниците. Тествайте непрекъснато и периодично проверявайте ефективността на отделните изрази. Пазарът се променя непрекъснато, както и потребителските настроения. Задачата ви е да сте на гребена на вълната.

 

 

Share Button

1 Reply to "Какво отключват ключовите думи"


Got something to say?

Some html is OK