Как да защитим своето съдържание?

Posted on 28.04.2015

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Въпросът с протекцията на нашия контент в Интернет е сериозен и на него трябва да се обърне много сериозно внимание. Стойността на съдържанието в сайта се измерва не само като време за създаване, но и като ноу-хау, Контент-Маркетинг и SEO. Ресурсите, които влагаме в създаването му са много и понякога са много по-ценни от финансовото им изражение. Независимо дали сме дистрибутори или създатели на продукта/услугата, презентираме се чрез сайт-визитка или просто развиваме своя блог, добре е да знаем едно: всички снимки, текстове, видеа или аудио файлове са нашата визитка. Чрез тях се представяме на своите аудитории и потребители, те създават първото впечатление за нас като бранд. Това означава, че трябва да бъдем оригинални автори на абсолютно всички текстове в сайта. А не преписвачи, плагиати и направо крадци.
Как да защитим съдържанието на своя сайт? Ето няколко добри съвета, които спокойно могат да донесат сигурност у всеки автор. Нека отворим скоба и кажем, че родното законодателство тепърва прохожда в материята, тоест казусите с плагиатствания контент са по-скоро прецеденти. Преди да предприемете обаче тежкия път на законовото изискване на нарушените авторски права спокойно можете да направите следното:
#1. Сложете „защити“ на текстовете, изображенията и брандирайте всяко от видеата. Така до голяма степен ще попречите на директното „взаимстване“ на визуално съдържание. Помислете обаче какъв да бъде маркерът – вашия домейн, логото на сайта или някакъв израз. Не е добре водният знак да е прекалено „ярък“ за сметка на самото изображение. Ако имате свой фирмен канал в You Tube (а това е меко казано задължително), веднага използвайте възможностите на платформата и брандирайте фирмените клипове. Това е своего рода първична защита, но в над 80% е напълно достатъчно да стресне всеки, който неправомерно желае да ползва създаденото от вас.

 

author-authority Колкото до текстовете, спокойно поставете знака за авторско право в края на съдържанието във всяка уеб страница, по PDF документите или е-книгите. На видно място в Условията за Ползване пишете, под какъв вид предлагате своя контент. Или с други думи,

#2. Използвайте Криейтив Комънс (Creative Commons) лиценз. Той е полезен, надежден, сигурен даже и .. не се ползва от почти никой сайт. Едно универсално решение за всички видове контент, което можете да вградите във футъра. Когато някой види ясно поставеното СС в кръг, ще бъде уведомен, че не е желателно да посяга към десния клавиш на мишката. Обърнете сериозно внимание на този текст  и се защитете. Нека отново напомним – това е възможно най-доброто решение за контента! Генерирайте своя лиценз и кодът ще бъде на разположения на вашия програмист. Следва вграждане и готово! NextCopy се ползва от протекцията на Криейтив Комънс вече повече от три години и през това време той е предотвратил повече от 5 опита за неправомерно ползване.

Creative_Commons_Intl_Map

 

  карта на разпространението на CC Лиценза по света

#3. Научете се са ползвате два много полезни инструмента на най-известната търсачка – Google Authorship и Google Alerts. Първият съвсем естествено се отнася към авторските ви претенции. Google Authorship е един много полезен инструмент, когато става въпрос за защита на съдържанието и изграждането на вашата онлайн репутация. По принцип, идеята е проста – въведете вашето онлайн контент и предявете авторство над него.

Единственият проблем е, че трябва да използвате истинското си име – това е проблем, ако пишете под псевдоним, като ghost автор или просто не искате да разкриете своето авторство, поради опасения за поверителност. Ако вашият сайт има много създатели на съдържание, все още можете да използвате Google Authorship , но всеки от тях трябва да бъде регистриран отделно. След като вашето съдържание е вписано в Google Authorship, търсачката вече знае, че си вие сте този, който го е създал, така че да има дублирано съдържание, няма как да получите наказание за това.

За копирано съдържание е добре да съобщите чрез Google Alerts. Копирайте част от вашето уникално съдържание, което се е появило в сайта – крадец. Един или два абзаца са напълно достатъчни, за подаване на сериозен сигнал. Друга възможност е да копирате няколко изречения от вашия сайт и да създадете сигнал – така ще бъдете уведомени, когато се появят на друго място онлайн. Най-добре е това да бъдат първия абзац и произволни две изречения от Контента.

#4. Редуцирайте своя RSS. Този съвет е нужен по една много проста причина – често забравяме какво точно предлагаме за споделяне на своите абонати. Филтрирането на RSS и мейл кампаниите ще ограничи до голяма степен зловредните атаки.

app_contentIDmgmt_diagram                            пример за защита на дигитален Контент

Малко полезни програми за проверка на откраднато съдържание:
* copyscape.com Този ресурс е толкова популярен, че няма нужда от реклама, а само напомняме за неговото съществуване. Ползвайте го поне веднъж на няколко месеца и проверявайте за ъпдейти.
* plagium.com Полезен туул, който дава отлични резултати. Поставяте текстовия абзац (обемът е до 25 000 знака, а това е повече от чудесно) и кликвате на отметката под прозореца, указваща къде да бъде търсенето. Възможностите са три – мрежата, новини или социални медии, като последната е засега бета версия. Проблем: няма българска версия.
* plagiarisma.net Принципът на действие е аналогичен, т.е. отново се прави анализ на поставено съдържание. За да използвате Google резултатите обаче е нужна регистрация. Тя е нужна и ако решите да правите проверка по URL.
* copygator.com Ако поддържате блог и искате да проверите дали вашите публикации са копирани, това е вашето решение. Базата, в която търси Алигаторът е от над 2 милиона блог директории и сайтове. Големият плюс е, че можете да видите как точно е взето вашето съдържание – като цитат, буквално или изплагиатствано. В зависимост от различните нива на сходство се получава информация за типа „взаимстване“. Наистина отлично изграден софтуер!

 

Ако споделите вашите програми за търсене на дублирано съдържание, ще е повече от великолепно. Благодаря!

Share Button

4 коментара to "Как да защитим своето съдържание?"

 • Кристиян Кацаров
  28.04.2015 (14:53)
  Reply

  За търсачките, ако една статия бъде публикувана и следователно с правилните мета тагове, но някой я открадне и я публикува седмица след това какви са последиците? Как реагира гугъл?

  • Любомир Любомиров
   28.04.2015 (15:30)
   Reply

   Привет, въпросът е много хубав. Авторството в този случай не зависи от мета таговете и едва ли те ще се окажат критерий.
   Ето как би звучал този казус на теория: източник Б получава автоматично наказание за копираната страница и не би трябвало никога да се класира над оригинала
   А ето как стоят нещата на практика на практика:
   Сайт А е мижав световно неизвестен блог, който се чете от 20 човека на ден – публикува се статия там. Никой не харесва, коментира и споделя…
   Сайт Б – голям новинарски сайт, след месец вижда публикацията и я препубликува, без да слага rel canonical към оригинала. В Сайт Б аудиторията коментира, харесва и споделя. След време сайт Б се класира с тази статия преди сайт А.

 • ЗА SEO Copywriting
  28.04.2015 (15:40)
  Reply

  Ето още малко ресурси http://postvai.com/copywriting/zashtita-awtorsko-sydyrjanie-bylgarskoto-internet-prostranstwo.html 😉
  Проблема определено е актуален и в последно време все по-често ми се случва някой приятел да изреве, че са му откраднали сайта, а за кражбата на текстове може да се каже, че е ежедневие.

 • Любомир Любомиров
  28.04.2015 (21:43)
  Reply

  Благодаря 🙂


Got something to say?

Some html is OK