Как четат хората онлайн

Posted on 11.09.2015

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Многократно е ставало дума за една от честите копирайтърски грешки в създаване на контент, а именно подценяването на факта, че хората по-често гледат съдържанието, отколкото да го четат. Може да ни се иска да сме привлекли вниманието от заглавието до последната дума дотолкова, че то да се възприема на един дъх, но шансът е нулев. Независимо дали текстовете са написани от професионален копирайтър според най-добрите правила. Хората четат онлайн няколко десетки единица текстово съдържание всеки ден. Постинги, туитове, статии, коментари, новини, анализи, инфографики… списъкът може да се продължи много.

Възприемането на текстовото съдържание е сложен, по-точно комплексен процес. Той се формира на няколко етапа, зависи от множество фактори и е твърде … да кажем лабилен откъм продължителност. В огромен процент от уеб сайтовете в мрежата контентът има явна комерсиална насоченост, тоест той се създава с цел продажба. Можем да продаваме много неща – самия продукт, отношение, внимание, време, лоялност към бранда. Тези цели са зададени предварително,те са програмирани в съдържанието и трябва да въздействат подсъзнателно на четящия. От реципиента накрая се изисква едно определено действие, което може да е различно в зависимост от целите. Как да подскажем на читателите ни какъв акт да възприемат? Много просто, използва силата на Call to Action и съвсем директно показваме: „Купи сега“, „Виж повече“, „Свържи се с нас“, „Свали безплатно демо“.

eye-tracking-example1            технология на възприемане на съдържанието на една страница 

Как четем? Възприемането на информация в мрежата е съвсем различен механизъм от литературата. Динамиката на уеб предполага наличието на редица разсейващи фактори – дизайн, изображения, шрифт, анимации или видеа. Имайте предвид, че според редица изследвания на Science Daily и Eye–Tracking Study Shows от периода 2012-2014, човешкото око става все „по-мързеливо“ що се отнася до съсредоточаване върху текстова единица. Или казано с други думи – съсредоточаването изисква повече усилия; усилия, които правим за съжаление много рядко. Тъжната статистика показва, че

– вашето съдържание ще бъде прочетено от край до край от един на всеки 10 читатели

– ако не привлече вниманието в първите 7 секунди, текстът бива „загърбен“

– процентът на читател, върнал се повторно на текст, който не го е заинтригувал: 3%

178633

/eye – tracking method/

Какво можем да кажем повече? По-добре е да покажем интересната инфографика, а изводите да оставим на вас. Ето какво е добре да спазвате като препоръки в създаването на съдържание. Копирайтърите не са застраховани от грешки и за съжаление често се срещат образци, които са всичко друго, само не и прецизни. Основният минус на подобни текстове е тяхната неефективност, тоест те имат изключително ниска успеваемост откъм насрещна потребителска реакция. Къде се бърка най-често и как да поправим грешките си:

1.Неправилно поставена цел на съответния текст

Въпреки, че като цяло всички копирайтърски текстове са комерсиални, това далеч не означава, че целта им е една и съща. Някои са с по-информационна насоченост, други са имиджови. Ако сайтът ви има 5-6 основни текста, то в тях трябва да имате 5-6 различни цели. Какво точно искате да отправите като послание? Ако знаете отговора на този въпрос, останалото е просто техника.

2.Лошо структурирани компоненти       

Имате чудесен продукт? Страхотно! Имате и потенциала да го продавате? Великолепно! Ако въпреки всички тези отлични предпоставки не можете да реализирате заложените печалби, по всяка вероятност вина имат лошите ви текстове. Вижте дали основните конкурентни предимства на продукта не са скрити или смачкани от големи описания и излишни думи. В онлайн контента изреченията не трябва да са повече от 8 думи. Ако сте копирайтър, добре е да си припомните това правило.

3.Несподелянето на съдържанието е ваша грешка

Успешното съдържание продава, запомнящото се се споделя! Една от важните особености на качествения контент е неговото разпространение. Колко от текстовете ви са „напуснали“ сайта, появявайки се по форуми или други страници. За да достигнете до много по-голям кръг читатели, не пишете прекалено профилирано, масовият вкус не винаги е лошо нещо. Ако сте полезни на повече хора ще се радвате и на повишено потребителско внимание.

4.Четете внимателно какво сте написали

Четете ли своето съдържание. Ама цялото съдържание, от – до. Едва ли. Ако беше така, щяхте да видите, че част от текстовете имат нужда от промяна, а някои направо да бъдат свалени. Селектирайте най-успешните единици контент и се постарайте да ги направите по-удобни за четене и споделяне.

 

Текстовете се пишат, за да се четат. Мъдрите чукчи са казали:“Чукча писател, не читател“, ама после са седнали и внимааателно са прочели и разбрали, че по текстовете посрещат, но по- въздействието им изпращат.

 

reading

Share Button

No Replies to "Как четат хората онлайн"


    Got something to say?

    Some html is OK