Коледа и Копирайтинг

Posted on 17.11.2014

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Чудно нещо са празниците! Те ни карат да предприемаме ирационални действия, които иначе оценяваме като неразумни или авантюристични. Няма как да не си зададем въпроса защо преди Коледа например сме склонни да обръщаме внимание и на най-странните предложения и оферти. Същите, от които сме се пазили внимателно през останалата част от годината. Не се знае дали това се дължи на опиянението, носено от духа на Святата нощ, или желанието да разпуснем като за последно броени дни преди края на годината. Факт е обаче, че вземаме екстравагантни и трудно обосновани решения, в резултат на което можем да се окажем собственици на безумно изглеждащ комплект вази или да се чудим как сме могли да вземем ваучер за почивка на място, в което даже и Гугъл не е стъпвал.
Маркетолозите разчитат именно на тази временна „лудост“ по време на празниците и намаленията, отстъпките и промоциите заваляват като сняг от реклама на Кока Кола. Сиреч обилно, съблазнително и почти без никаква реална полза.
Как да създаваме съдържание, което да продава преди Коледа? Много просто – заложете на емоцията. Хората са много по-ирационални в края на декември, те мечтаят за пълни трапези и стомаси, което означава празни глави. Използвайте клишираните образи на Добрия Старец и неуморните му помощници, пишете за огъня край камината и разчитайте на думи като уют, семейство и доброта. Може да се учудите, но потребителите се поддават в пъти повече и на най-изтърканите предложения. Ето няколко съвета за успешен Коледен Контент:

# Пишете, че давате повече. Не е важно, че това не е така, нека от съдържанието ви да струи щедрост, благоденствие и здравото внушение, че вашето предложение е най-уникалното на света. Обещаното не е като реално даденото, нали не сте забравили максимата „никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая“. Ако можете да си позволите екстри като безплатен акаунт за определен период, промокод за предстоящо събитие или намаление при определен брой закупени продукти, сега е моментът! Давайте от сърце (или поне нека изглежда така).

merry_xmas__by
# Използвайте все по-набиращия скорост Black Friday. Огромните намаления в определен уикенд имат изненадващо успешна съдба и е съвсем нормално да яхнете вълната. Това обаче може да ви помогне само и единствено ако предлагате продукти, т.е. в случай, че имате онлайн магазин.

# Позволете си емоция. И го направете истински. Според едно изследване на потребителското поведение от Content Marketing Institute, реклама, която разказва история се възприема до 65% по-позитивно от потребителите. Обърнете внимание на съдържанието на водещите брандове през декември – те буквално разказват приказки. Емоционални, сълзливи и … успешни. Средно тяхната възвращаемост се увеличава над двойно, а това показва едно единствено нещо: емоцията продава. Превърнете я в маркетингово оръжие. Само бъдете оригинални.

EPSON scanner image

# Направете си Календар на публикациите до Коледа и го спазвайте стриктно. Ако средно периодът на едно намаление е приблизително две седмици, нека вашият е седем дни, за да можете да промотирате три продукта. Кога е удачно да започнете? Най-късно на първи декември. Вместо да мъчите програмисти и дизайнери с падащи снежинки и коледни мелодии (аман от Марая Кери) на сайта си , помислете за специални намаления за всички посетители през Facebook, LinkedIn или Twitter. На Коледа отделяме 86 минути за проверка на своите профили, а на Нова година времето е 77 минути. Близо 4% от нас прекарват почти цялото време на празниците в търсене на най-големите намаления. Струва си да сте там, нали?

2013-christmas-marketing-1-638

Извод: Намаленията по Коледа са факт, дори у нас! Това само по себе си е истинско чудо, но да не се отклоняваме. Спестяването за подаръци започва от Август и приключва до средата на Декември. През този период се преглеждат над 550 оферти и коледни предложения. Как да бъде отличено вашето? Ако е искрено и реално стойностно, то ще бъде желан подарък за потребителите. А защо не проведете един малък експеримент – задайте си въпроса как самите вие избирате какво да сложите под елхата.
Хо-хо-хо

Share Button

1 Reply to "Коледа и Копирайтинг"


Got something to say?

Some html is OK