Контент и криза

Posted on 02.04.2020

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Трудните времена за бизнеса са факт! Особено за онези компании и брандове, които по една или друга причина нямат онлайн присъствие. Или пък се отнасят несериозно към сайта си. Предизвикателството пред тях е, че много бързо се налага да се дигитализират. Прехвърлянето на един бизнес в коренно различна среда е огромен стрес и никак не е сигурно колко лесно може да се премине през него. Карантината може да е временно явлениe, но последващите месеци няма да са много по-леки откъм реализация на печалби. Невъзможността на потребителите да пазаруват от физически магазин съвсем естествено ще ги насочва към онлайн търговията. Тук наред с традиционно познатите сфери като дрехи, обувки и играчки, вече се забелязва интересно повишаване на трафика към сайтове като ebag.bg и supermag.bg, например. Търсенето на хранителни продукти онлайн всъщност е само една от страните на новата действителност.

Как и колко бързо можете да създадете своя дигитален образ? Относително е, а  и факторите са много. Имате ли сериозно намерение обаче, всичко е въпрос на време и … съдържание. Контентът ще е вашето ново лице, съдържанието ще продава продуктите ви. Затова е добре да стартирате с ясна стратегия за своите текстове, описания, контакти, услуги.

В ситуации като настоящата, отговорността на брандовете към потребителите трябва да бъде много, много по-голяма. Вашите клиенти са изолирани в домовете си от враг, който не се знае кога ще отстъпи. Те са изнервени, обезверени и притеснени – фактори, които правят съзнанието им много лабилно. Многократно тук е ставало дума за това, че копирайтингът е комуникация, че съдържанието е комуникация. То е единствената връзка между продукта и потребителя, между бранда и неговата аудитория. Сега „разговорът“ с клиентите трябва да е много внимателен, деликатен и открит. Хората нямат нужда от бизнес или инвестиционни съвети, нито от неадекватни/нерелевантни реклами. Това е почти цинично, като знаем, че мнозина нямат яснота дали изобщо ще се върнат на работа и при какви условия ще стане това.

Ако продавате нещо, което помага на хората, отговорността ви е да се уверите, че тези, които се нуждаят от вашите продукти и услуги, могат и трябва да ги получат.

-запазете почтеността на комуникацията си. Във всеки текст, във всеки формат.

Време е съдържанието да заработи наистина за потребителите. Нещо повече, време е то да е в услуга на хората. Съчувствието и състраданието трябва да ръководят думите ви. Всеки копирайтър с опит знае, че емпатията е изключително важна в работата му. 

Тежко е, когато вашите клиенти, партньори и служители са изпълнени със страх и несигурност. Помислете за това, защото медиите ни заливат с най-лошите сценарии. Няма по-бърз начин да отблъснеш хората по време на криза, от това да ги накараш да се чувстват така, сякаш са използвани. Затова е добре да:

– показвате РЕАЛЕН поглед върху нещата;

– бъдете съпричастни към начина, по който хората могат да се чувстват в резултат на страховете си;

– обясните как ще помогнете за облекчаване на притесненията им;

– превърнете отрицанието в положителна енергия.

Как помага контентът в криза? Той информира, успокоява, вълнува  и дава решения

1.Информирането е важно, особено важно в тези дни на несигурност. Не е достатъчно обаче просто да поствате новини, взети отнякъде. Проверявайте достоверността на източниците си и по възможност се позовавайте на официози, административни органи, университети, агенции… Места, в които е почти невъзможно да попаднете на непроверени факти или теории.

Hint: Използвайте къси съобщителни изречения. Подсилвайте с инфографики, диаграми или схеми. Слагайте или поне цитирайте източниците си. Текстове с дължина, не повече от 150 думи

2.Успокоението е жизнено необходимо. Хората трябва да не забравят, че животът им реално ще продължи в момента, в който вирусът изчезне на хоризонта. Насочвайте ги със съдържанието към онези неща, които им дават емоционална опора – семейство, приятели, дом, хобита и ежедневни ритуали. Активизирайте ги да говорят за себе си и прекрасните преживени моменти. 

Hint: Постниги с много емотикони, позитивни снимки, усмивки.  Задавайте въпроси, използвайте за СТА глаголи като “напишете”, “кажете”, “споделете”. Целта ви е активизиране на читателите.

3.Вълнуващият контент е продаващ контент. Провокирането на определена емоция е основен двигател в копирайтинга. В социален аспект обаче е добре да се търсят внушения, водещи към позитивната палитра. Разбира се, че е трудно да пренасочите своето съдържание от чистата продажба на продукти към разказването на истории, притчи или позитивни цитати. Правете го постепенно, като комбинирате различните канали и типовете публикации. 

Hint: Ако досега сте комуникирали с една интензивност, не се изкушавайте да заливате потребителите с текстове през час-два. И да, това не е повод да върнете котетата, патенцата и кошничките с цветенца. Много по-удачен избор са усмихнати хора.

4.Даването на решения е реалната стойност на съдържанието ви. Естествено, не се стремете да давате кардинални отговори, да развивате генерални планове и концепции. По-скоро вижте как вашия бизнес може поне в някакъв процент да помогне в ситуацията. Ако на пръв поглед продажбата на италиански чанти няма пряка връзка с епидемиологичната обстановка, това не бива да ви спира да съветвате в нишата, в която е бизнеса ви.

Hint: Провокирайте дискусии в Социалните мрежи, задавайте въпроси в имейлите. Нека напомним, че хората като цяло имат конкретни ежедневни проблеми, изискващи също толкова адекватни решения. Давайте ги спокойно, експертно и професионално, както винаги.

Заключение:

Животът ще продължи. Колкото и страшна да изглежда действителността, тя е ще има своя край. И тогава всички сегашни тревоги, терзания и притеснения ще отминат. Отново ще имаме нужда да развиваме бизнеса си, да търсим клиенти и партньори, да надграждаме. Нашите фенове пак ще питат за съвсем делнични и обикновени неща като време за доставка, размери или наличности и разбира се, вездесъщата Cena?

Може пък пък да започнем нещо ново. Тогава още по-важно е да не губим връзката с аудиториите си. Не спирайте да създавате съдържание, то буквално може да се окаже спасителен пояс. Не загърбвайте комуникацията с клиентите си, тя се изгражда трудно, но може съвсем лесно да бъде прекъсната. 

Хората винаги ще имат нужда да четат, слушат или гледат полезен и работещ Контент. И текстовете отново ще имат силата да вълнуват. Защото писаното не просто остава, то може да стане част от нашето съзнание.

P.S. 

Полезно в Мрежата:

 # Фейсбук група Съвети и добри практики в подкрепа на българския бизнес

#  Идея на Gombashop за подкрепа на малкия бизнес: 

https://www.gombashop.bg/support-small-business.html

# Наръчник за действие на търговците в условия на извънредно положение

https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZvujTkZewwSDQ19tKJpoQFg2yP4qfckn7N7

Share Button

No Replies to "Контент и криза"


    Got something to say?

    Some html is OK