Слоган, девиз или мото – какво пишем всъщност

Posted on 19.04.2017

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Наскоро в една иначе симпатична Фб група се разгоря сериозен спор. Той започна със съвсем невинен въпрос , зададен от един член на групата. Въпросната дама бе решила да измисли някакво рекламно изречение, с което да привлече вниманието към своя бизнес по време на предстоящите великденски празници. На аудиторията бяха предложени няколко (5-6) варианта с мнение за най-удачния. Кажете кое мото да избера, бе въпросът към останалите.

Всъщност всички предложения бяха слогани и когато някой обърна внимание върху този факт започна истинска словесна престрелка. Какво се оказва накрая – почти никой от участниците не направи разлика между мото и слоган. Въпреки, че са близки в нашите представи, те представляват съвсем различни по смисъл категории.

Какво е мото? Според тълковните речници това е остроумен израз или епиграф (кратко встъпително изречение в началото на произведение). Думата е с италиански произход. Мото може да бъде формулиране на някаква задача или цел, като съответно да се отнася за един индивид или пък за цяла организация. Компаниите се възползват от него, за да мотивират (ето я производната дума) своите служители в работата. Обикновено тогава то е под формата на надпис, който се намира в помещението. Дори политическите партии използват мото под формата на лозунги, за да декларират своите послания. Класически пример за мото е “Noblesse oblige”. Този израз се отнася за родените благородници и заемащите ключови позиции хора, че имат своите задължения и отговорности към обществото. Ето примери за мото:

– „Времето е пари“

– „Честността е най-добрата политика“

– „Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб“

– „Времето и парите не чакат никого“

Слоганът от своя страна е фраза или израз, който се използва от бизнеси или организации, които да привличат вниманието на аудиториите и да генерират по този начин нови клиенти, респективно последователи. Може да се използва с комерсиална цел, но това далеч не използва възможностите му. По принцип слоганът се възприема като мощен маркетингов инструмент, той е и един от крайъгълните камъни на Контент маркетинга. В копирайтинга се счита, че авторите на успешните слогани са своеобразни майстори на словото и те се радват на повишено внимание от страна на колегите.

Слоганите като цяло са прости и директни фрази, те се създават, за да бъдат разбрани от всички, запомнени бързо и за дълго. В комбинация с лого или марка, той завършва презентацията на продукта. Тъй като провокира потребителските емоции и съзнание, слоганът се натоварва да носи идентификацията на бранда за много, много дълго време. Фактически, най-добрите представители на тази категория са истинска класика:

– „Think big” IMAX

– “Think small” Volkswagon

– “American by birth. Rebel by choice” Harley Davidson

– “Impossible is nothing” Adidas

– “Just do it” Nike

– “ Connecting people” Nokia

Когато говорим за Девиз, обикновено асоциацията е с формулирана мисъл, която се отнася за група от хора, социална или професионална прослойка. В този аспект се доближава доста до мотото. В миналото девизите са били на латински – „аристократичният език“, особено когато говорим за националните девизи. Ето някои от тях:

– „ Indivisibiliter ac Inseparabiliter“ („Неделимо и Неразделно“). По ирония на съдбата, това е девизът на бившата Австро-Унгарска империя

– „Virtus Unita Fortior“ (Внимание!!! „Съединението прави Силата“) Андора

– „Plus Ultra“ („Повече отвъд“ (предела)) Испания

– „Pro mundi beneficio“ („За благоденствието на света“) Панама

Мястото на девизите може да бъде по медали, гербове или в родовите хроники. Трудно е да си представим стар благороднически европейски род, който да не притежава девиз. В нашето съвремие те се употребяват значително по-рядко.

                                                         средновековен девиз на благородническа фамилия

Какво влиза в арсенала на копирайтъра? Разбира се, в огромен процент става дума за Слогани. Като част от цялостната маркетингова кампания, той се явява своеобразна есенция на всички рекламни внушения. Слоганът е онзи фокус, който атакува потребителското съзнание. Ето тук е и връзката с Call to Action.

Какво е нужно, за да се пишат работещи слогани? Съставките са ясни: вдъхновение, познаване на продукта, познаване на аудиторията, опит. Добре е да притежавате всичките – слоганите са висшият пилотаж на копирайтинга! Ето за финал няколко кратки правила за създаване на слогани. Те са дело на водещи имена в копирайтинга като Брайън Кларк, Сали Озмънд и Боб Блай.

1.Идентификация.

Добрият слоган трябва да бъде на 100% смислово свързан с продукта/бранда, към който се отнася. Отличен вариант е в него да се съдържа името на марката.

2.Запомнящ се

Независимо кога и в какъв момент е създаден, слоганът трябва да се помни с години. Най-голямото предизвикателство пред брандовете е налагане на ново послание.

3.Изтъкващ ползите

За да е успешен, слоганът е добре да изтъква ползите на бранда и да прави това на „езика“ на потребителите. Разбираемо и достъпно.

4.Оригинален

Ако се създава в конкурентна ниша, слоганът е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да бъде оригинален. Иначе няма смисъл от него. За да си гарантирате това, сложете ключова дума.

5.Кратък и ясен

Всички помним по някой виц, нали. Те са щекотливи, кратки и директни. Такива трябва да са и слоганите.

 

Извод: Копирайтърите създават слогани! Маркетолозите ги използват в кампаниите, за да се обезпечи интересът към даден бранд или продукт. Мотото залага на по-емоционална обвързаност с потребителите. Колкото до девиза – „ако не си част от решението, бъди част от проблема“.

Share Button

1 Reply to "Слоган, девиз или мото – какво пишем всъщност"

  • Мартина
    14.09.2017 (19:43)
    Reply

    Много интересна и поучителна статия ! Точно сме натоварени със задачата да създадем слоган за нашия сравнително нов бранд. Ако може някой да помогне с идеи и предложения ще бъдем много благодарни. Накратко ние сме Бутик Арена / Boutique Arena / . Нашият сайт е http://www.iArena.bg и имаме за сега само една идея , и т е следната : Бутик Арена със слоган ‘‘Мечтете се сбъдват“ . Молим за Вашето мнение.


Got something to say?

Some html is OK