Среща с копирайтър

Posted on 28.07.2018

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Когато вашият бизнес има нужда от професионално създадено съдържание, съвсем редно е да се обърнете към копирайтър. Той е човекът, който трябва да презентира продукт или услуга, да изгради конкретна рекламна кампания, а и нерядко да ви измъкне успешно от конфликтна ситуация. Срещата с подобен специалист може да се окаже началото на едно дълго партньорство, затова е добре да се приготвите предварително. За да се случи това, нека отговорим превантивно на някои от въпросите, които могат да ви бъдат зададени. Защото първият контакт ще премине именно под знака на опознаването – вие ще придобиете представа за качествата на човека срещу вас, а той ще иска информация за всичко, което би му помогнало да реализира заданието.

Обменът на информация между копирайтър и клиент като цяло е интензивен и по принцип тече в посока бизнеса или продукта. Или казано с други думи, бъдете готови да отговаряте на различни въпроси, да давате данни и статистики или да споделяте идеи и наблюдения. Не се сърдете, ако ви ги искат, радвайте се, че ви ги искат. Причината за това е много проста: вие познавате своя бизнес или продукт, но копирайтърът – не. За него е важно да знае не само техническите спецификации, размер и състав, но и нещо много важно. Толкова важно, че ще го напишем отделно и с големи букви. Той иска да знае

КАК ВИЕ САМИЯТ ГЛЕДАТЕ НА СВОЯ ПРОДУКТ.

И още как говорите за него, доколко го познавате. Ако сте производител, това не би трябвало да е проблем, нали. Но в случай, че сте търговец, добре е да се „подковете с информация“. Какво всъщност е добре да подготвите за срещата:

–          информация, свързана с конкретната маркетингова ситуация

Всъщност, тук е необходимо да знаете точно какво и за какво се нуждаете от съдържание. В огромен процент от случаите, до услугите на копирайтър се прибягва когато имаме проблем с текстове по сайта – или липсват, или са вече неефективни. Респективно, очакваме да ни се предложи съдържание по отделните страници. Тогава е добре да си отговорим на няколко предварителни въпроса: Каква е целта на сайта? Към кого е насочен? Какво очаквам като резултат от него?

Ако искате онлайн магазин, в който да продавате своите продукти или услуги, то съвсем реално ще очаквате приходи. Ако обаче искате представителен сайт, който да разкрива възможностите на вашия бранд или компания, смисълът на онлайн присъствието вече е съвсем различен.

Познаването на потенциалната ви аудитория е другият важен момент. Неколкократно ( тук  и тук) сме говорили за изграждането на потребителски профил на клиента и колко е важно това . Имате ли наблюдения за това, кои са типичните ви клиенти, споделете ги. Това помага изключително много в последващото писане на съдържанието.

–          информация за компанията или марката

При първите контакти с копирайтър, съвсем естествено е той да не познава вашия бизнес. В най-добрия случай има обща представа за това, с какво се занимавате. Затова е наложително да го запознаете с компанията си или с бранда, който управлявате. Ето какво е важно да се знае: година на създаване, начало на бизнеса, основни моменти в развитието (нова продуктова линия, нов обект, преструктуриране и т.н.), членство в браншови асоциации, участие на важни за фирмата прояви, основни параметри на сегашната материална база (цехове, брой продукти, дистрибутори, физически обекти и др.). Изобщо всичко, което е важно в живота на марката. Цялата тази информация ще бъде употребена по един или друг начин в съдържанието. Потребителите искат да комуникират с брандове, които са „прозрачни“ и открити, те наистина се вълнуват от всяко по-важно събитие. Правейки ги съпричастни към своето развитие, вие ги обвързвате и към бранда. Често подобни отношения траят по няколко години. Или казано с други думи – така изграждате сигурни фенове.

–          информация за вашата бизнес философия

Какво ви е накарало да започнете? Кои са приоритетите ви – в началото и сега? Имате ли и какви са вашите бизнес цели? Каква е бизнес философията зад вашата марка?

Ето четири въпроса, чиито отговори са жизненоважни за това, как ще ви възприеме копирайтърър и как ще предаде после посланията на аудиторията. Говорете открито за своите цели, надежди и планове, не се притеснявайте. Всеки добър специалист ще види и усети страстта в изложението ви.

Клиентите гледат на марките като на хора, те очакват емоция, гримаса, чисто „човешко“ държание. Запитвали ли сте се защо големите брандове използват винаги хора в своите реклами. Защото по този начин казват „хей, зад нашите супер продукти всъщност стоят хора. Хора със съвсем естествени настроения. Ние сме като вас, ние говорим на един език“. Повярвайте, това е много, ама много силно послание и винаги има успех. Обърнете внимание на любимите си реклами. Те са пълни с истории и ситуации от живота, нали. Няма нищо срамно да копирате действителността в своята комуникация с клиентите. Фактически добрият копирайтър прави това, но на по-високо и художествено ниво.

Откритото поведение в съдържанието е голям плюс и пред конкурентите. Дори да сте в ниша, която е пренаситена, шансът да ви забележат и предпочетат е много по-голям, говорите ли нормално с аудиторията. Разкажете за бизнеса си както разказвате епизоди от собствения си живот. Все пак разликата не е никак голяма, нали.

Когато се срещате с копирайтър, не забравяйте, че той е човекът, който ще говори от ваше име с потребителите. Направете така, че диалогът да е интересен, полезен и важен за хората отсреща. А те ще се отблагодарят за това по възможно най-добрия начин – като станат клиенти и фенове на вашия бранд.

Share Button

No Replies to "Среща с копирайтър"


    Got something to say?

    Some html is OK