Съдържание или дизайн – кое е важното

Posted on 09.11.2014

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

И така, дошло е времето да дадете на стария си уебсайт нов живот. Продажбите намаляват, мненията на клиентите са лоши и възвращаемост практически не съществува. За да свършите работата добре, имате нужда от план за действие. Но към кое трябва да се насочите най-напред? Съдържанието или дизайна?
Кое е първо? Яйцето или кокошката?
Ако потърсите в Google, ще видите, че съществуват множество сайтове и всички от тях имат различни отговори и подходи към нуждите на потребителите си. Ето и някои разсъждения върху тази дилема:

Дизайнът на първо място

Ние сме капризни същества по отношение на Интернет. Ако един сайт изглежда зле, автоматично приемаме, че той не става за нищо. И само след няколко кликвания вече разглеждаме сайта на конкуренцията.
Затварянето на сайта само след един клик, не е опция за никого. За да генерирате трафик, клиентите трябва да разглеждат сайта ви, продуктите и услугите, да изпращат запитвания или правят онлайн поръчка. Дизайнът има основна роля в постигането на това – привличайки клиентите да разглеждат все повече страници в сайта, чрез силно брандиране и професионализъм. Без значение колко е страхотно съдържанието на сайта, то няма да има достатъчно силно въздействие, ако видът просто не подканва клиентите да започнат да го четат.

Съдържанието на първо място

И така, разбрахме вече, че повечето Интернет потребители съдят за книгата по корицата. Но ако брандирането е силно, а съдържанието не става за нищо е също толкова лошо, че дори и по-лошо, колкото и един посредствен дизайн.
Добрият текст кара един потенциален клиент да се довери на вашата марка. Той го окуражава, давайки му необходимата информация, да направи покупка или да се абонира за услугите ви. Съдържанието има и важна роля по отношение на оптимизацията на сайта. Автентичността и оригиналността се харесват от Google, така че би трябвало съдържанието да се пише без да се използва предварително готова матрица.
Като цяло, при създаването на уебсайт за клиент, той обикновено има някаква идея за текста, а дизайнът се ориентира около него. В повечето случаи дизайнът е по-гъвкав и би следвало да се нагажда към текста.

Работа в тандем 

За разлика от яйцето и кокошката, при съдържанието и дизайнът е ясно едно – никой не е пръв и те могат да вървят ръка за ръка.
Информационната Архитектура  е науката за разбиране на потребителското поведение. Имайки предвид ролята, която съдържанието и дизайнът имат за реализирането на сайта, тя е отговорна за поставянето им на подходящото място. Ако преди време лентите с менютата бяха поставяни в колона от лявата страна на сайта, новите функционалности наложиха променена визия и от няколко години почти всички уеб проекти разполагат бутоните си в хоризонтална лента. Това е само една промяна, но „свикването“ с нея отне на потребителите близо година. Когато заговорим за визуален контент, нека не забравяме, че и най-важното съдържание е зависимо от разположението в сайта.
Как да осъществим симбиозата между дизайн и съдържание? Отговорът е повече от ясен – следване на успешните практики и анализ на посетителското поведение. Ако имате стойностен контент и той е сложен по атрактивен и лесно откриваем начин, няма какво да се тревожите за успеха на своя сайт.
Информационната архитектура свързва точките, т.е не трябва да избирате първо дизайна или съдържанието, а вместо това дизайнът да се създава според съдържанието, и обратното. И дизайнери и копирайтъри имат една цел.
И все пак, след всичко казано, нека не забравяме, че дизайнът без съдържание не е дизайн, а просто декорация.

 

website-content-vs-website-design-gloucestershire

Share Button

2 коментара to "Съдържание или дизайн – кое е важното "


Got something to say?

Some html is OK