Съдържанието в сайта – кое е важно и кое не

Posted on 15.08.2016

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Преди няколко години имах разговор с клиент, който искаше да му бъде изработен представителен сайт. Тогава те се наричаха сайт-визитка и съдържанието в него беше просто разказ за бизнеса. „Аз по принцип не разчитам на сайта да продава“, каза ми клиентът, „просто всички мои конкуренти вече имат и няма как да съм по-назад“. Запомнил съм този разговор по няколко причини – първо, защото и сега немалка част от брандовете са с това убеждение. И второ: ако нямате реална представа какво да очаквате от своя сайт, със сигурност няма да сте доволни и от най-добрите резултати.

Нека в началото кажем – сайтът продава винаги, независимо дали искате или не. Продава продукта, услугата, бизнеса, вас. И то не буквално, а в смисъл на отношение, на потребителско внимание или харесване. Ние всички се борим да бъдем забелязани и оценени, нали. За да се случи това, няма как да не разчитаме на уебсайта и съдържанието в него. Независимо дали разполагаме с онлайн магазин или просто с две –три информационни страници. В този ред на мисли, самият факт, че работим с копирайтър, означава, че очакваме комерсиален ефект от нашия представителен уеб проект.

И така, коя част от контента в сайта е значима и коя „можем да пренебрегнем“.

Преди да започнем с анализа, нека отворим една важна скоба. Независимо от целите, с които започваме изграждането на сайта, задължително е да зададем въпроса:

 

За кого е предназначен сайтът?

 

Този въпрос не е толкова наивен и ясен, колкото ни се струва. Защото според част от изследване на CMI (Content Marketing Institute), поне 35% от анкетираните бизнеси споделят, че фокусът на тяхното съдържание е насочен не толкова към потенциалните клиенти и потребители, а към дистрибутори и контрагенти. Което поставя всичко – и Контент Маркетинг, и SEO – в съвсем нова позиция.

Разбира се, съвсем естествено и правилно е да насочим всички текстове, видеа, инфографики и изображения към своята аудитория. В края на краищата, бъдещите клиенти са най-важният критерий за всеки бизнес и бранд. Те ще купят, ползват, наемат или препоръчат вашия бранд.

Към когото и да се насочите, не забравяйте, че не бива да им говорите за вас. Не вие сте важният, в никакъв случай не ги занимавайте с маловажни факти като закупуване на служебен бус или сключване на договор с дистрибутор от село Шереметя, Търновско.

Важен само и единствено е продуктът. Пишете за него, говорете за него, показвайте снимки и видеа. Ако все пак държите да споделите информация за компанията, направете това пестеливо и с правилните акценти.

Страниците „За нас“ или „Начало“ не бива да приличат, имайте предвид, че едва 30% от потребителите обръщат сериозно внимание на написаното тук. Все пак добре е да кажете няколко думи за своето професионално и бизнес мото, за философията, която изповядвате. Всеки продукт, добър или лош, е резултат от много фактори. Така че можете да разкажете какво ви е вдъхновило да го създадете. А и кой не обича хубавите истории.

content

Знаете ли какво точно търсят вашите клиенти?

Когато предлагаме даден продукт или услуга е добре те да отговарят на интереса на потребителите. Контент маркетинга се занимава именно с това – да открие и определи правилната аудитория за даден бранд. Следва потребителското таргетиране: техника, която включва проучване на поведението, начина на формиране на решение за покупка и първоначалните реакции при запознаване с продукта.

Какво съдържание е добре да присъства в сайта?

Трябва да има всякакъв вид, стига да е организирано около продукта/услугата или ако е фокусирано върху целевия обект (субект). Не забравяйте и важността на:

– Контакти (защото е изключително важно да можете да бъдете откривани без усилие)

– Общи Условия (задължително трябва да присъстват във всеки сайт, още повече ако е онлайн магазин)

– Мнения на потребители (ако са реални, наистина имат голяма стойност)

– Различни доказателства за ефективността на продукта (потребителите се доверяват на цифри, статистики и визуализации. Но е добре да не са прекалено много)

Нека на финала напомним, че съдържанието в сайта не е константно, това не са скрижалите. То трябва да се обновява на определен период, а в секциите Новини или Блог, тези промени трябва да са през няколко дни. Копирайтърът трябва да пише винаги за продукта, но през погледа на потенциалните клиенти. Когато знаем какво искат нашите потребители, ще можем да го предложим по най-добрия за тях и успешен за нас начин.

InfoGraph_11.30

Share Button

No Replies to "Съдържанието в сайта – кое е важно и кое не"


    Got something to say?

    Some html is OK