Съдържание с Отношение (или за силата на персонализирания Контент)

Posted on 14.02.2017

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Според голяма част от запитаните в едно проучване контент-маркетинг специалисти от САЩ, персонализирането на контента е сред основните трендове на 2017. Създаването на съдържание, което се фокусира изключително върху потенциалния клиент по принцип е една от фундаменталните цели на копирайтинга, но в последно време влиза и в арсенала на контент-маркетинг планирането.

Когато се пише за определен продукт, адресатът по правило се възприема и като потенциален купувач. Това беше основният мотив на брандовете да изискват съдържание, което да е „оръжие за масово поразяване“, т.е. да бъде насочено към максимално широка аудитория. Нещо повече, бодро следвайки мечопуховската максима „Колкото повече, толкова повече“, започна бълването на десетки текстове месечно във корпоративните блогове и социални страници. Това наводняване с информация, в огромен процент ненужна и ниско качествена, много бързо отблъсна потребителите и те спряха да четат. В резултат на това започна да страда SEO, а и брандовете загубиха най- силното средство за продажба – съдържанието. Един допълнителен минус: важните за бизнеса новини или промоции се загубват мигновено, изместени от следващия чист спам. Странното е, че самите контент-райтъри изповядваха тези практики и уверяваха гласно, че са изключително ефективни.

Разбира се, подобни техники бързо доказаха своята безполезност, но за съжаление вредите от тях не са никак малко и се неутрализират бавно. Какво може да се направи в такава ситуация? Решението е ясно – създаване на персонализирано съдържание, отговарящо на ИНДИВИДУАЛНИТЕ потребности на потребителя. Въпреки, че звучи странно и почти нереално за някои от аудиторията, това е напълно възможна техника, която опитният копирайтър използва. Ето няколко нейни важни характеристики. Те биха внесли малко повече яснота в ползата от този вид контент. За вас, за бранда и в комуникацията с клиентите.

 

Потребителското Таргетиране

Това е съществено важен момент в подготовката на писане. Таргетирането на потенциалната аудитория е процес, който освен маркетингова част може да използва и похвати от психологията, социологията и социо-лингвистиката. И разбира се, опитът на съответния копирайтър. Нека го илюстрираме съвсем просто: вие се стремите да презентирате продукт или услуга с цел да се продаде или ползва. За целта го рекламирате по възможно най-конкретен начин, изтъквайки ползите му. За да сте сигурни, че ще откриете потенциалните си купувачи, тази реклама трябва да „говори на техния език“, т.е. да е разбираема, достъпна и да отговаря на техния манталитет или ценности. Това може да се случи след проучване на профила на типичния потребител на продукта ви. Работата започва с въпроса: „ За кого точно е предназначен моят продукт?“ Ако знаете отговора, нещата стават много по-лесни и започва индивидуалното персонализиране (тавтология е, да. Благодаря за наблюдението), т.е. изграждате чертите на образа на своя клиент. Ако например продуктът ви е прахосмукачка, то най-естествено е да се насочите към дамите над 25 години, които са част от домакинство. Те са дейни и енергични, работят или гледат деца, или с други думи – имат дневни задължения. Нуждаят се от продукт, който бързо и ефикасно да почисти дома, спестявайки време и усилия. Респективно, ако сложите такива характеристики в описанието на прахосмукачката си, шансът ви да продадете е в пъти по-голям. Това е нагледно персонализиране на съдържанието.

Проучването отнема време

За да получите възможно най-ясна представа за това какво е потребителското поведение на своя бъдеш клиент, е нужно да отделите време и положите всякакви усилия. Търсете всякакви източници, които биха помогнали да профилирате – разговори, Интернет, книги, вестници и телевизия… Не пропускайте да се доверите и на собствените си наблюдения. Ако откриете основните навици и мисловни характеристики, остава само да ги провокирате така, че те да се трансформират в желание за покупка на продукта. Не се заблуждавайте обаче, дори „масовите продукти като“ мебели, дрехи или обувки изискват персонализиран подход.

В копирайтинга има едно неписано правило, което е 70 – 20 – 10. Или казано с други думи, 70% от времето за създаване на съдържанието трябва да мине в проучване, същинският процес на писане е 20%, а последните 10 са посветени на проверка и публикуване.

Езикът, на който говорим с клиентите

Копирайтингът е диалог, в който говорим СЪС, а не НА своите клиенти. Персонализирането акцентира именно на това – езикът, с който комуникираме. Ако в съдържанието преобладават чуждиците и термините, няма как да бъдете разбрани и приети. Разбира се, обратното (жаргони и възклицания „Уау“ или „Ехаа“) също е толкова грешен подход. Един такт, написан стегнато и граматически правилно, със съответните акценти и Call to Action е перфектната рецепта за успех!

 

 

Проблемите пред персонализираното съдържание

Няколко са пречките и сред тях са непознаването му от маркетолозите или неглижирането му като средство за въздействие. Очаква се да видим дали тази година ще продължи да е така, но през 2016 близо 50% не прилагат успешно персонализираното съдържание в своята Контент – маркетинг стратегия, а цели 77% са в „процес на планиране“. Остава да се разбере, колко от тях ще преминат в активна фаза, тоест ще го приложат реално в комуникацията си. Копирайтърът от своя страна е добре да изтъква пред клиентите важността от индивидуалния подход.

Share Button

No Replies to "Съдържание с Отношение (или за силата на персонализирания Контент)"


    Got something to say?

    Some html is OK