PresenTHINK открива дигиталната 2015 с Копирайтинг Обучение

Posted on 21.01.2015

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Все още се чудим как ще окачествят Google стартиращата година. Дали акцентът този път ще падне върху линк билдинга, локалната оптимизация или контент маркетинга… Какъвто и да бъде приоритетът на най-популярната търсеща машина, едно е ясно – съдържанието отново ще сред приоритетните фактори за позиционирането на един сайт. Значи можем да сме спокойни и да се съсредоточим върху същественото, а именно да създаваме уникален, релевантен и успешен контент. И то не само по страниците и в блоговете или Социалните мрежи, а изобщо. Защо е важно това за оптимизацията и преди всичко за самите потребители е ставало дума достатъчно често. Но никога не бива да спираме да говорим за ползите от доброто съдържание. Затова новата 2015 започва именно с темата за копирайтинга.

presenT

PresenTHINK се завръща с още по-амбициозна програма и с намерението да бъде все по-значим помощник за всеки, който иска да развива своя маркетингова стратегия в Мрежата. Всеки бизнес се нуждае от това, в противен случай говорим за хаотични действия, неподдаващи се на логика. За да се развивате е нужно желание за работа, позоваването на успешните практики и съвместна работа с много специалисти. Копирайтърите трябва да са едни от тях. Какво да очакваме от събитието, което започва след броени дни във Варна? Казваме веднага –много. Много и то в сферата не само на „класическото“ рекламно писане. Освен правилата за изграждането на текстове, от които да печелим, ще стане дума и за бързи техники, които да прилагаме в писането. Разбира се, в събота ще стане дума за много повече от това, а и сме приготвили една специална изненада за аудиторията – видео връзка с Теодора Петкова. Понеже тя ще бъде специалният гост на Обучението, ето малко повече за нея от самата Теодора. Едно блиц интервю за Nextcopy.net Форматът е интересен, също както нейните отговори:

– Какво може един текст?
Да заговаря.

– Какво не може един текст?
Да лъже.

– Пример за междутекстовост…

О! Благодаря, че попита. Любимата ми тема.

Междутекстовост е, когато един текст се чете през друг текст в различен контекст. Например, нарисуваният паметник на Съветската армия. Текстът му, тоест неговата система от означаеми, се превръща в основа нов “текст” – героите са превърнати в други герои, от друга знакова система, чрез нов прочит, наречен В крак с времето.

Интертекстуалността е понятие въведено от Юлия Кръстева през 60-те години на миналия век и разглежда текстовете като отворени системи, които непрестанно си говорят, дописват се и обменят смисли и знаци. Литературната теория ползва интертекстуалността, за да вниква в процеса, по който един текст може да бъде разбран: веднъж като трансформация и още веднъж като интерпретация.

За мен интертекстуалността е ключ към разбиране на голяма част от онлайн пространството. Красивото на междутекстовостта е, че в Мрежата, на теория, тези препратки са проследими. Когато текстът ти е мозайка от други текстове, слагаш хиперлинкове и препращаш към източниците. Четящият може да проследи тези други текстове веднага. (Търсачката също :))

В книгата си Weaving the Web, Тим Бърнърс-Лий, казва, че всеки път когато някой не сложи линк към първоизточника си или към нещото, което го е довело до определена взаимовръзка, той се обогатява, но колективното знание губи. [Weaving the Web, Tim Berners-Lee, p. 202: If someone discovers a relationship but doesn’t make the link, he or she is wiser, but the group is not]. Препоръчвам книгата на всеки, който се вълнува от концепцията зад Мрежата, написана е много достъпно и увлекателно.

Днес през главите ни минават толкова символи и знаци, които се смесват и говорят помежду си, че ние се превръщаме в интертекстуални същества, които постоянно създават текстове (под една или друга форма), биват създавани като текстове и накрая – четени и интерпретирани като такива. Колкото по-добре успеем да вплетем различни текстове в нашия, толкова по-голяма мрежа от значения ще създадем и толкова повече възможности ще имаме да се свържем с хората (с линкове :))

– Имаш ли ритуали, свързани с писането?
Не или поне не съзнателни. Имам състояние, в което знам, че мога да пиша и имам ритуали за пазенето му: много четене, писане поне по 1 час на ден, нищо “спешно”.

– Три неща, които те правят Теодора Петкова
🙂 Не се приемам като Теодора Петкова, най-много да съм rel=me. Но, за да отговоря на въпроса някак, ще си задам подобен и ще си отговоря.
Три неща, които са ме направили Т.П.
-Огнян Младенов
-Класическа филология, Творческо писане, Глобалистика
-Google +

– Идеалният текст за теб е…
Отвореният към дописване.

– Какво щеше да правиш, ако го нямаше писането?
Да кандидатствам за включване в космическа програма за откриване на нови светове. И ако не ме приемат да намеря начин да открия писането официално :D, за да мога да пътувам все пак някак си.

Информация за г-ца Петкова има на сайта на PresenTHINK.

А колкото до самата програма на Обучението, споделяме я с голямо удоволствие:

ТЕКСТОВЕТЕ, КОИТО ПРОДАВАТ

ДАТА: 24.ЯНУАРИ.2015 • СЪБОТА
ЛЕКТОРИ: ЛЮБОМИР ЛЮБОМИРОВ И ТЕОДОРА ПЕТКОВА

09:00-09:30ч. • Регистрация и заемане на място

09:30-10:30ч. • Основи на копирайтинга – съдържанието в помощ на бранда

10:30-10:45ч. • Кафе пауза

10:45-12:00ч. • Онлайн контент и как да печелим от него

12:00-13:00ч. • Обедна почивка

13:00-14:00ч. • SEO копирайтинг и Контент Маркетинг – правила и техники за повишаване на потребителския интерес

14:00-14:15ч. • Кафе пауза

14:15-15:30ч. • Отвъд копирайтинга • Лектор: Теодора Петкова

15:30-15:45ч. • Почивка

15:45-16:45ч. • Копирайтинг за социални мрежи

16:45-17:00ч. • Кратка почивка

17:00-18:00ч. • Дискусионен панел. Въпроси и отговори
Изкушени ли сте вече?

Share Button

No Replies to "PresenTHINK открива дигиталната 2015 с Копирайтинг Обучение"


    Got something to say?

    Some html is OK