SEO проверки на сайта

Posted on 19.11.2011

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1409

 Оптимизирането на сайта за търсещите машини изобщо не бива да буди притеснения. Въпреки настойчивите опити на „специалисти” да изкарат този процес едва ли не равен на магия. Няма нищо свръхестествено в това да се изгради съдържание, което би индексирало проекта ви на добри позиции. Проверките, които е желателно да се правят поне през няколко месеца всъщност включват сверяване на ефективността на различните компоненти на сайта.

Както и промяната във визията и съдържанието с цел по-добрата разпознаваемост. Планът ви за обновяване и редизайн трябва да включва основните фактори на самата уебстраница. И затова ще започнем с:

Дизайн

За мнозина клиенти (абсолютно съм сигурен, че и огромна част от вашите) дизайнът е всичко. Имал съм срещи, на които поръчката за сайт се обсъжда 50 минути с графичния дизайнер и отделя две – три за съдържанието. Когато го питах защо е решил така, получих типичния отговор: „Защото искам сайтът ми да изглежда добре.” Добре, но „добре” изглежда и една картина. Но това далеч не означава, че се индексира от търсачките. За съжаление, някои от самозваните уеб сайт билдъри умишлено или не продължават да дават абсолютно погрешния съвет, че визията е по-важна от контента. И клиентите си мислят, че колкото по-шарен е един сайт, толкова  повече е предпочитан от потребителите. Комбинацията умел оптимизатор- талантлив програмист е истинска находка. Но не се среща толкова често. А това от своя страна принуждава желаещите да имат собствено лице  на своя бизнес в интернет да търсят готови темплейти. За разлика отпреди няколко години, сегашните готови подложки на сайтове вече са “google friendly”, т.е. в тях има заложена първоначална базова индексация. Друго тяхно предимство е опростения и функционален дизайн, както и лесната навигация. Темплейтите не предлагат нищо излишно. Но и нищо повече от това, което виждате. Затова най-удачното решение е семпла визия и работещо съдържание, пълно с

 

Ключови думи

 Предният материал бе посветен именно на индексационните изрази. Изчистеният дизайн ще повиши визуализирането на ключовите думи. Те са специфични според сферата на реализация на сайта, но съветът, който ще ви дам  може да се приложи успешно за произволен сайт. В началото напишете три – четири ключови думи, с които искате да се индексирате. Постарайте се те  да описват дори в най-общ смисъл основата на бизнеса ви или насочеността на страницата. В моя случай думите навярно биха били: „рекламно писане”, „копирайтър”, „копирайт Варна” (важно е да се спомене локацията, колкото и малка да ви се струва България). Обърнете внимание – първия избор в същност е цял израз. Спокойно можете да прилагате кратки изрази са своята индексация.  

След като съставите своя списък, помолете своите колеги или приятели да напишат своите предложения. После потърсете няколко производни потребители и след като ги запознаете с целта на сайта, внимателно отбележете с какви думи търсят в Google. Със сигурност част от резултатите ще се повторят, а фактът че ги дават три различни групи ще повиши значението им. Ползвайте Google  Keyword Tool.Той е свободен за ползване, а и ще ви даде поне обща представа за насочеността на търсешите роботи на програмата.

Тази схема дава обща насоченост за мониторинга, който трябва да провеждате. SEO наблюденията ще повишат вашата индексация. А това със сигурност ще бъде забелязано – и от клиентите, и от конкуренцията. Отново, разбира се е време за

 Копирайт

След определянето на визията и индексацията на сайта, идва ролята на съдържанието.  В nextcopy.net има доволно количество текстове за правилата и техниките на успешното писане. Затова нека набързо резюмираме. Ключовите думи трябва да присъстват в:

-заглавията

-подзглавията и отделните абзаци

-линковете към изображенията

Цялото съдържание трябва да бъде написано свободно, да се чете лесно и да представя продукта в „естествена” светлина. Проверявайте доколко ключовите ви думи са част от текстовете. Постарайте се те да привличат вниманието без това да обезсмисля описанията, защото понякога въздействието върху потребителите може да дойде по твърде неочакван път. Настроение, възбуда, любопитство… това трябва да са чувствате, които да провокирате.  Когато периодично се тества „силата” на съдържанието, актуалността на написаното ще остане висока доста дълго време. В последно време се появява все по-качествен софтуер за проверка на ефективността, която дава съдържанието спрямо потребителската реакция. Нищо чудно някой от следващите постинги да бъде посветен именно на тази тема. Сега обаче нека поговорим за

 Линковете

И тук ви чака усилена работа. Започвайки да изграждате външните връзки към сайта, съвсем естествено е да се насочите към блогове, форуми, портали или  тематичните места, които ще насочват потребителите към съдържанието на страницата. Голяма част от линковете ви ще бъдат положително възприети от търсещите машини. С нарастването на броя на препратките ще се повишава и популярността на сайта. Това ще насочва трафик и респективно ще осигури добро позициониране спрямо вашите конкуренти.

 Добре написаното съдържание може да повиши значимостта на страницата и да доведе до споделяне на текстовете в нея по други места в мрежата. Когато откриете линкове към ваши текстове, постарайте се да проверите внимателно дали те насочват правилно към сайта ви, в частност към точното съдържание. Накрая ще кажем и един очевиден факт – ползвайте социалните мрежи. Над 75 % от трафика към този сайт например, идва от Fasebook, Twitter и LinkedIn. Познавайки профила на посетителите от социалните мрежи, ще можете да дефинирате различни типове съдържание според изискванията им. Тоест сайтът ви ще задоволява все по-широк спектър от потребителските търсения. Всичко е до баланса.

 И сега изводът: SEO не е нещо, което трябва да ви плаши или отказва. Възприемете го като необходима поддръжка за добрата индексация. Или като гаранция за успеха на сайта ви. Проверката на отделните компоненти ще помогне да представяте винаги атрактивен, работещ и печеливш продукт. Което всъщност е и целта ви, нали.

 

Share Button

No Replies to "SEO проверки на сайта"


    Got something to say?

    Some html is OK