Война на скучните текстове

Posted on 19.09.2015

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Това видео на Джийн Танг е от далечната 2007, но нещата, за които говори тя, са повече от актуални. Нима и днес не се сблъскваме постоянно със скучно съдържание, нима не четем диагонално текстове, чиито достойнства са всякакви, само не и литературни. Копирайтърът трябва освен да пише, да бъде редовен, страстен и непримирим читател. Общата култура е основното достойнство на всеки един от нас и колкото по-голяма и широка е тя, толкова текстовете ни стават по-пълнокръвни и живи. Джийн казва нещо много вярно, нещо, което многократно сме повтаряли и тук – ккопирайтингът създава първоначалната представа за продукта у потребителя. Ако е написан добре и правдиво, той ще породи желание за покупка.

Обърнете внимание на 6-те стъпки, които дава мис Танг. Те са:

  1. Дефиниране

Коя е вашата аудитория? Как най-добре да комуникирате с нея (избиране на правилния формат) и как да изберете правилните думи?

  1. Проучване

Интересното в тази точка е предложението да интервюираме сами себе си в определяне на най-важните цели в бъдещия текст. Ето един въпрос: Кое е нещото, което ще ме накара да избера правилния подход.

  1. Предизвикателството

Когато пишете за себе си или за собствената си компания, много трудно можете да излезете извън рамките на бизнеса си. Все пак направете усилие да „погледнете отстрани“, так ще видите силните и слабите страни на своето съдържание. Всичко, което не ви се струва достатъчно убедително трябва да бъде променено или направо да се съкрати. Това важи особено за клишетата!!!

  1. Филтриране

Ако виждате, че сте попаднали в „подвижните пясъци“ на излишните и паразитни думи в съдържанието, спрете. Спрете да пишете и се постарайте да се изчистите от тях. Изрази като: “както стана дума по-горе“, „в края на краищата“ или „вземайки предвид обстоятелстовото“ не носят никаква полза за контента. Напротив – те могат да повлияят разсейващо на потребителите и да отвлекат вниманието им. А това ще се окаже фатално за успеха на съдържанието.

5. За хората

Въпросът за кого пишем е вече повече от излишен. Копирайтърите имат само една цел и това са потребителите. Фокусирайте се върху тях и ще видите как по чудодеен начин това ще се отрази добре и на търсещите машини.

 6. Редактиране

След приключването на процеса на писане е време за анализи. Проверете внимателно основните цели, които сте заложили, има ли ги в готовия текст.

Дълго време литературата е била основното средство за влияние върху умовете на хората, давала им е основен “тон“ за мислене и е определяла светогледа. Сега вече не е така и всеки може да бъде автор, като неговите текстове се появяват в реално време пред аудиторията. Ако сте от пишещите, изгледайте внимателно това видео. А и да сте само читател, не пречи никак – все пак копирайтингът е двустранен процес.

 

Share Button

No Replies to "Война на скучните текстове"


    Got something to say?

    Some html is OK