Компромисите в Копирайтинга

Posted on 28.08.2014

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

goodcheapfast

Причината  за този постинг са няколко – един поостарял израз, повторен случайно днес в офиса  и  една стара диаграма, странно защо оказала се запазена в директория със съвсем друга насоченост. Разбира се, ще започнем с изтърканата максима, че „фирмата предлага работата да бъде свършена евтино, бързо и качествено, но клиентът може да избира само две от трите условия.“ Та въпросът тук е кои две характеристики би избрал той и какъв тип компромис би направил. И обикновено следва дълга дискусия за това, че „бързата работа е срам за майстора“ или пък, че “времето е пари“. Когато предлагаме – независимо дали говорим за продукт или услуга – е добре да престанем с оригиналниченето и да покажем, че можем да създадем продукт и качествено, и на разумна цена, че и навреме. Стане ли дума за копирайтинга тези три цели не бива да се оказват в противоречие, напротив – вместо да се чудим как да реализираме две от трите условия, по-добре би било да гледаме на тях като основи.

# Евтино. Всъщност тук не става въпрос за малко пари и това трябва да стане ясно! Все още виждам оферти, които са вдъхновяващи в своя абсурдизъм. Дори ще си позволя да цитирам буквално една, тя е истински полет на мисълта. Ето я: „Приемам поръчки за статии на различни теми. Имам опит в тази работа и добър стил на писане. Всяка статия ще бъде много добре написана, интересна за четене и напълно уникална. Цената е 1 стотинка на дума.“ Великолепно! Един средностатистически копирайтърски текст ще излезе около три лева. Какви изводи  можем да направим от подобно изкусително предложение? Първо, прекалено ниската цена означава: A) когато се предлага творческа услуга, подобни символични ставки са по-скоро подозрителни, отколкото съблазнителни и Б) копирайтърът не оценява реално своя труд или не го счита за сериозен.

Допълнително, практиката показва, че рядко може да се пишат повече от три – четири добри текста дневно, а това означава 12тина лева. А това е сума, която е потресаваща за поне 5 часа труд. Цените, които определяме като копирайтъри за своята работа трябва да се базират на много фактори – проучване на темата, същинско писане и проверка; последващи корекции след клиентски препоръки; резюмиран вариант на текста; проверка на линковете; проследяване на потребителския интерес…  Кой би оценил всичко това за два шоколада?!  Калкулирането на стойността има и друга, не толкова „сметкаджийска“ стойност. Става дума за целта на текста, за неговата роля както като въздействие върху потребителите, така и за целта на бизнеса. Копирайтърските текстове продават! И затова трябва да бъдат стойностни. Научете своите клиенти, че  желанието да „минат по тънката лайсна“ ще понижи ефекта от съдържанието им. А вие сами ценете своя труд. И му дайте разумно финансово изражение.

# Бързо. Клиентите, които изискват всичко да им се свърши за вчера, са една особена категория ентусиасти. Те вярват, че дизайнът се прави сам, а текстовете по мистериозен начин се изписват ред по ред. Учудването им, че е доста трудно да бъдат вместени в списъка с прогнозираните текстове, е огромно, а възмущението – повече от искрено. Понякога е доста трудно да се вникне във факта, че един добре написан текст или целият контент на сайта са плод на много часове усилен труд, и нека да напомним отново – творчески труд.  Настройката преди всяко начало е един от най-важните процеси и нерядко отнема по-голямата част от времето за създаване на съдържанието. Затова вмъкване на нов различен „провокативен“ мисловен маркер ще се отрази негативно на вече започнатата работа. Или казано с други думи, „дразнителят“ със сигурност ще намали КПД-то на реализация.

Кога обаче може те да вземете поръчка в 12 без 5? Ако клиентът е стар, т.е. вече имате представа от съдържанието, което се изисква, а и познавате тънкостите в работата с него. Ако става дума за един спешен текст (както впрочем се получава в 90% от случаите) и за вас не е проблем да „разсеете“ мозъка си за неголям период от време. Всъщност, това дори може да се окаже добро упражнение за оптимизиране на работния процес, стига да не се превърне в практика. Предварителното разчитане на необходимото време за завършване на даден проект трябва да включва + определени часове. Тоест, ако например прецените, че поръчката може да е готова за три дни, съвсем умишлено кажете четири на клиента. Така от една страна се застраховате от непредвидени обстоятелства, а и ще вместите някой особено нетърпелив клиент. Разбира се, срещу двойно по-голяма сума. Защото експресно трябва да означава по-скъпо.

#Качествено. Какво значи добре свършена копирайтърска работа? Тя трябва да отговаря на целта, с която се създава, да разполага с правилния брой ключови думи, поставени на съответните места, да бъде въздействаща и в нея да присъства Call to Action. И преди всичко да е много, много грамотно написана. Всичко това трябва да означава достатъчно време и на съответстваща на усилията ви цена. Така че очевидно няма да мине номерът с „нахвърли набързо там някакво текстче, а аз ще мина да ти платя тези дни“. Предполага се, че всеки от вас предлага или изисква договор от своя клиент. В своята огромна част контрактите регламентират стойността на поръчката, времето за реализирането ѝ и съответните неустойки. В тези отношения обаче липсва изисквания за качеството на предадения продукт.  И това  прехвърля всичко върху уменията и хъса на копирайтъра. Независимо колко работа имате, никога не преставайте да обогатявате своята писмена и обща култура. Това ще се отрази благоприятно на нивото на работа.

Кой трябва да определя доколко е добър вашият текст? Не се оставяйте изцяло това да е клиентът. Въпреки, че познава детайлно своя бизнес, това далеч не означава, че има компетенцията да определя стойността на полученото съдържание. Ако имате достатъчно добро реноме и сте убедени в правотата на своя текст, отстоявайте неговата цялост. Единственият критерий е отношението на потребителите, затова следете за обратната връзка и за реакции. Никога не се налагайте обаче на всяка цена, отношенията ви с клиента не трябва да излизат от строго деловата рамка. За да си спестите непрекъснатите корекции и изисквания от отсрещната страна, в офертата си опишете, че всеки текст може да търпи една граматическа и една стилистична корекция, не повече. Така ще дадете ясно да се разбере, че компромиси на всяка цена не са вашият начин на поведение. Професионалното отношение към работата ви трябва да получи изражение в качествени текстове. Само така можете да бъдете копирайтър.

Какво да кажем в заключение? Не предлагайте компромиси, не се оставяйте на варианта „едното за сметка на другото“. Когато клиентът се свърже  с вас, това обикновено означава, че има Нужда от услугите ви. В този ред на мисли, копирайтърът е своеобразен рекламен дентист, той е необходим, за да се покажете пред аудиторията си в пълен блясък. Или поне дотолкова полирани, за да сте атрактивни и успешни за потребителите. А с това не бихте направили компромис, нали?

P.S. Разбира се, че не е забравена и обещаната диаграма

Копирайтърските кръгове

Share Button

No Replies to "Компромисите в Копирайтинга"


    Got something to say?

    Some html is OK