Контент Маркетинг в няколко думи

Posted on 11.10.2012

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Откакто преди близо година Google  „прегърна“ наново анималистичната идея и се появиха хубавите животинки като Панди и Пингвини, собствениците на сайтове се заоглеждаха за качествено съдържание. В началото паниката принуди някои марки да пренапишат изцяло контента по страниците си и започна неистово ревизиране на линковете. В действителност тези усилия са абсолютно безрезултатни – как очаквате лицето, което веднъж е писало нискокачествени текстове изведнъж да стане автор на класни описания. Просто защото текстовете в интернет отдавна не са само „разказвачи“ на вашия бизнес. Описателната им функция вършеше работа допреди няколко години.

Сегашната ситуация изисква качество. И то такова, че да предизвика у всеки, който чете желанието да купи, да се обади, да ползва. Контент маркетингът е именно това – философията, стояща зад съдържанието в сайта.

Този път ще резюмираме в шест кратки правила основните моменти в него. Ролята на този тип маркетинг е непозната и на рекламистите, а и на самите собственици на сайта. Всъщност тя далеч надвишава „простото писане“ и по-скоро се превръща в основата на успеха на отделните страници в частност, което успешно позиционира и самия уебсайт. Ето ги и самите правила:

1.Репутацията

Всичко, което се появи под знака на вашия бизнес ще рефлектира върху него. Независимо дали е писано в блог, форум, сайт, „дъщерни“ сайтове или социални медии. Ако нямате контрол върху това съдържание, рискувате да си изградите отрицателно реноме. Говоренето от името на компанията трябва да се повери на грамотни и експертни служители, които са на достатъчно високо място във фирмата. Това ще ми позволи да коментират експертно казуси, повдигнати онлайн от клиенти. В последно време все повече се наблюдава тенденция, която едва ли говори добре за поведението на родните брандове в социалните медии. Става дума регистрирането и администрирането на профили във Facebook, Twitter или LinkedIn от служители на фирмата, намиращи се в ниското ниво на йерархията. Колко думи, за да споменем директно –техническите сътрудници, тоест секретарките. Грешен подход, много при това. И опасен. Не го правете.

3.Уникалното съдържание

Имам клиент, който е в бизнеса с мобилни телефони. Той се конкурира с още поне няколко хиляди фирми от неговия калибър. Над 95 % от тях се рекламират абсолютно по един и същи начин – чрез описание на различните модели. Потребителите могат да прочетат десетки контенти, разливащи се само по името на компанията. Как да се отличим в подобно море не еднообразието? Просто като пишем различно. Няма значение дали камерата на модела Х е 8 или 9 мегапиксела. За читателите от значение е възможността да запазят своите моменти. Наблягайте на това в съдържанието, което създавате.

3.До какво водят промените

След като започнаха промените в критериите за индексиране, мнозина заподозряха търсачките и най-вече Google в преследване на някакви техни користни цели. Всъщност, Пингвинът действа според една много, много добре позната максима – толерира се съдържание, ориентирано към потребителите. Ако по някаква причина контентът ви не отговаря на новите насоки, променете го. Нещо повече – преосмислете цялостната си маркетингова политика. Каквито и рестрикции да прочетете, водете се от интереса на клиентите си, никой никога няма да ви укори за това.

4.Написаното остава

В интернет не съществува синдромът на „вчерашния вестник“, т.е. всичко написано си стои с години. Появи ли се  негативно съдържание за бизнеса ви, направете всичко възможно да реагирате и го отстраните (доколкото е във възможностите ви) моментално. Никога не разчитайте на късата памет на потребителите, това е много грешна тактика. Контентът трябва да е качествен и позитивен за вас. Иначе само ще ви вреди. И то с години.

5.Цената срещу качеството

Когато съобщя цената за  един текст, нерядко срещам една и съща реакция – стъписване. Учудването, че изобщо трябва да се плаща за текстове все още преобладава у огромна част от бизнеса. И ако можете да коментирате дизайна на сайта, то качеството на съдържанието се минава тихомълком.  Колкото и много да ви се струват парите за създаване на контент, не забравяйте, че ги давате веднъж срещу влияние, което може да трае няколко месеца. Качественият контент се чете по няколко пъти и може да окаже въздействие на потребителя повече от един път. Затова ако работите с добър копирайтър, не се пазарете. Той създава вашият продукт.

6.Какво всъщност искате да кажете

Съдържанието говори вместо вас в интернет. Затова помислете как искате да звучи гласът на вашия бизнес. Припомнете си колко често самият вие сте се дразнили от некадърно написани текстове, от невярна информация или остарели данни. Сега помислете дали вашият контент ви представя по възможно най-добрата светлина.

Това накратко е контент маркетингът. Създава се от копирайтър в сътрудничество с представител на бизнеса. Комбинацията качествено съдържание – стойностн продукт е успешна в 11 от всеки 10 случая. Запомнете го!

 

 

 

 

 

 

Share Button

No Replies to "Контент Маркетинг в няколко думи"


    Got something to say?

    Some html is OK