Копирайтинг курс във Варна

Posted on 21.01.2013

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Миналата седмица бе доста интересна от една гледна точка – получих изненадваща покана за обучение в софтуерна компания, оперираща на американския пазар. Нейният потенциал е достатъчно голям да може да „издава“ по няколко готови онлайн проекта дневно. Което наред с всичко друго означава и създаване на съдържание за сайтовете. Оказа се, че работата, която вършат тези десетина момичета и момчета е много любопитна по няколко причини. Първо, те пишат само и единствено за англоезичен пазар. И то на чужд език. Това до голяма степен е предизвикателство, като тук изобщо няма да става дума за уменията на лингвистично ниво. По-скоро важният момент бе познаването на съответния национален манталитет. Защото всеки народ има специфичен мироглед и народопсихология, формирани от неговата уникална история и култура.

Затова писането за чуждестранни клиенти е „второ“ ниво в копирайта. То включва задължителното потребителско таргетиране, предварителното проучване на нагласите и не на последно място мястото на съответния продукт или услуга на местния пазар. И така, чужд пазар и съдържание, ориентирано предимно към услуги. Ето на тази база трябваше да стъпи тридневното обучение.

И то стъпи, разбира се. С две презентации, доста общи на моменти. Признавам, че спецификата на писането единствено за сайтове има много голямо значение. То не позволява да се използват изразните средства, които биха били удачни. Става дума за слогани, нетрадиционни модели на Call to Action или въздействието на звука в процеса на продаване. Все пак основните техники са валидни и тук, в т.ч. акцентирането върху заглавието, ключовите думи и провокативните моменти в текста. Интересна дискусия се получи в края на първия ден, а това се оказа предпоставка за разговор, продължил след края на срещата. В резултат получих пет много интересни и актуални въпроси. Като например, как да разполагаме ключовите думи в един по-дълъг текст. Или за метод, измерващ ефикасността на съдържанието върху потребителя. Няма как да не се обърне внимание и на ситуацията, в която липсва директен контакт с клиента. Обратната връзка е изключително важна за повишаване на въздействието с цел предприемане на конкретно потребителско действие. Нейната липса може да се компенсира със създаване на „по-универсални“ послания. Това обаче ще намали силата на Призива към Действие. И респективно ще  е много по-трудно да постигнете поставената цел. Все пак ако познавате обекта за който пишете, реципиента на когото пишете и знаете какво става, ако пишете „правилно“ – успехът ви е гарантиран. Той ще донесе наред с всичко друго и това толкова нужно самочувствие, което е в основата на създаване на неустоимото съдържание. Това е то: апетитът идва с яденето.

По мое мнение трите срещи преминаха много добре и с нетърпение очаквам резултата от обучението. Всъщност в  края на тази седмица се очаква последно разискване на заданието, което получиха всички участници. Надявам се да се справят отлично, но по-важното е да видят своята работа в нова светлина – значима и  престижна.

Благодаря за поканата и стискам палци за успешната реализация на всеки текст. Варна става все по-правилно място за развитие на бизнес. Дори в дигиталната среда.

 

Share Button

No Replies to "Копирайтинг курс във Варна"


    Got something to say?

    Some html is OK