От Архива – копирайтърско интервю за JobTiger.tv

Posted on 14.10.2015

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Споделям това интервю тук по няколко причини. Едната е, че за копирайтинга се говори обидно малко и някак си „на парче„. Колкото и да говорим, че най-важният, и да не кажем направо единствено работещ фактор за т.нар „естествена оптимизация„, е качественото съдържание, а и самият Google вече две поредни години да заявява директно, че контент маркетингът е с изключителен приоритет за търсачката, все още самият бранш се отнася с известна доза подценяване.


Втората причина е малко по-меланхолична и е свързана с прекрасните емоции по време на „Националните дни на кариерата“ преди три години. Тогава пазарът бе все още не напълно ориентиран и тепърва се формираше професията на копирайтъра. За мен бе предизвикателство, че за правилата на рекламното писане се случи да говори човек, който не е свързан с някой от департаментите на някоя от „големите“ агенции.

Какво се е променило оттогава в нашия дигитален бранш? И много, и малко. Много, защото темповете на растеж на онлайн рекламата са толкова големи, че до броени години няма да можем да си представим нито една кампания, ако не се реализира в Интернет. Предизвикателствата пред съдържанието за сайтове са свързани с таргетирането на аудиторията, с привличане и задържане на потребителското внимание и масирано присъствие на Call to Action. За спецификите на писането за уеб оттогава се говори и пише много, което е страхотно. А и най-хубавото е, че и самите клиенти търсят професионални текстописци за своите уеб проекти.

От друга страна, в сравнение със SEO и останалите техники за увеличаване на популярността на даден сайт, копирайтингът се развива мнооого по-бавно и несигурно. Добрата новина е, че рано или късно абсолютно ВСИЧКИ ще се убедят, че няма как да не инвестират в контент. Дотогава обаче, нека да не се занимаваме с прогнози, а да изгледаме това видео.

Share Button

No Replies to "От Архива - копирайтърско интервю за JobTiger.tv"


    Got something to say?

    Some html is OK