Дължина на продаващия текст

Posted on 30.11.2015

Сред копирайтърите въпросът за това, колко трябва да е дълъг един текст е предмет за спорове и най-различни теории. Темата е изключително важна и за маркетолози, оптимизатори, както и за самите потребители. Въпреки, че като цяло професионалните създатели на съдържание спазват определени норми в писането, част от които е именно обемът на единицата контент, възможността да се греши остава много голяма. Все пак, каква е дължината на един комерсиален текст? Ето отговор номер едно:

„ Един текст трябва да е достатъчно голям, че да убеди читателя да предприеме съответно действие“

long_or_short

Целта на всеки един рекламен текст е да привлича вниманието. Копирайтърите имат задачата да отидат една крачка по-нататък, т.е. да монетизират това внимание в покупка, обаждане, абониране и т.н. съдържание може да се създава по различни поводи с различни цели. От това зависи дали ще бдат написани 100 или хиляда думи. Именно поради тази причина ценообразуването става на база не на знаци, а на думи. Защото се търси убеждението, провокацията и емоцията в един продукт или услуга.

Простата логика говори например, че текстовете с конкретни цели като купуване по принцип  трябва да са по-къси. Ето всъщност някои фактори, влияещи на дължината на текста:

Call To Action. Ако изисквате от своите потребители да предприемат поредица от действия, т.е. да последват линк, който ги води към форма за регистрация, изискваща попълване, съвсем ясно е, че трябва да бъдете максимално прецизни в обяснението. Това означава и значително по-обемни текстове.

Всички сме наясно, че потребителите са все по-инертни и не обичат да бъдат форсирани във вземането на решение за покупка. Колкото по-малко стъпки има в една регистрационна форма например, толкова по-ефикасна е тя. Същото правило важи и за контента. Тук е нужно да не преминавате т.нар. „граница на убеждение“ – точката, в която сте повлияли достатъчно на своя читател, за да очаквате ответна реакция. Прекаленото акцентиране на характеристиките на продукта/услугата може да тласне намерението в обратната посока. И вие да имате ефектно, но не и ефективно съдържание.duracell-long-copy

пример за дълъг успешен текст. Реклама на Duracell

Стойността на продукта.По-скъпият продукт изисква над 350-400 думи в своето описание. Тук вече говорим за инвестиция, не просто за покупка. В случай, че изберем вариант за закупуване на изплащане, ситуацията е аналогична.Защо трябва да сме убедителни? Едно от най-разпространените потребителски опасения е, че прекалено скъпите вещи са „по-опасни“, в смисъл на поемането на отговорност към тях в употребата и съхранението. Колкото и да се изненадваме на подобно поведение, няма как да не го вземем предвид. Всъщност част от Контент Маркетинга е проучване на потребителските нагласи, преди да се пристъпи към създаване и дистрибутиране на съдържанието. Всичко зависи от категорията на продукта, от състоянието на потенциалните клиенти и от неговата „история“.

Оптималната дължина за ревю на луксозен автомобил например, е 650 – 700 думи. Веднага даваме пример с Aston Martin DB9 GT. Колата на Джеймс Бонд е представена по един страхотен начин в 670 думи.

Според едно от водещите имена в съвременния копирайтинг Боб Блай, колкото повече ползи и предимства има един продукт, толкова повече трябва да бъде описван.

Нов или познат продукт. Ако презентирате нов продукт на пазара, съвсем нормално е говорите повече за него. Все пак целта на подобно съдържание е да измести в потребителското съзнание конкурентни брандове. Затова и нови напитки или лекарствени средства се налагат с агресивни кампании и значителни по обем описания. Когато говорим за иновация на продукт или услуга (къде сте Schwarzkopf), добре е да се обърне внимание на два основни момента:

# доколко потребителите познават самия продукт

# доколко потребителите познават бранда

Познаването на даден артикул подсказва и известна степен на доверие към него. Ние сме склонни да не се съмняваме в качествата на определено изделие, само поради факта, че сме свикнали да го виждаме често и се е превърнало в част от ежедневието ни. Ако сме израстна ли с определени марки, изобщо не е нужно да ни се говори много за тях. Асоциациите работят, а те са устойчиви.

krisy-kreme-long-copy

 Провокативна реклама на познат продукт в САЩ, Krispy Kreme 1998г.

  Познатият продукт може да бъде успешно рекламиран до 300 думи.

Използването на лендинг страниците е много удачен вариант на контент. Копирайтърите разчитат често на тях, за да постигнат много по-въздействащи послания в съдържанието.

Как да изберем дължината на идеалните текстове за нашия бизнес? Отговорете на въпросите: Какво, За кого, Как и Къде да говорим чрез контента си. Специалистите препоръчват „хибридните“ текстове, т.е. комбинацията между ясни, кратки и директни послания и достатъчно обстоятелсвени и убеждаващи изрази или характеристики на продукта.

Идеална формула за дължината на текст няма. Все пак не не се скъпете на думи, но и не се увличайте. Едно грешно съдържание може да навреди на бизнеса ви повече и от най-голямата криза.

Share Button

No Replies to "Дължина на продаващия текст"


    Got something to say?

    Some html is OK