Как четем онлайн съдържанието

Posted on 09.06.2020

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Когато направиха своето първо проучване по темата преди 15 години, Nielsen Norman заявиха, че имат сериозни намерения да продължат да анализират периодично потребителското отношение към текстовото съдържание. Оказва се, че през годините нашето поведение не се е променило значително и все още е валиден изводът, че „хората по-скоро сканират и гледат текста, отколкото да го четат, както правят това офлайн“. Това е изключително интересен факт за всички брандове, които разчитат на визуалното възприятие в рекламата. Всъщност, компанията се занимава с този казус от 1997 година и анализът ѝ се базира на 23 годишни наблюдения.
Изследванията са направени с помощта на технологията Eyetracking. Най-общо казано, това е процес, проследяващ движението на очите спрямо позицията на главата. Интересът към тази материя датира от далечната 1880 година, но в последните десетилетия значението му става много голямо.


Брандовете могат да получат изключително важна информация за това къде трябва да разположат най-ценното си съдържание, как да структурират уебсайта или рекламата си, колко голям и какъв да бъде правилният шрифт. Приложенията, които предлагат някои компании, включват уеб използваемост, реклама, спонсорство, дизайн на пакети и автомобилно инженерство. Като цяло, търговските проучвания в тази сфера разчитат на запис на активността на зеницата. Получените данни могат да бъдат статистически анализирани и изобразени графично, за да предоставят доказателства за специфични визуални модели.

Една от най-известните области на комерсиалните изследвания на Eyetracking е използваемостта на технологията в мрежата. Предлага се възможност за анализ на това, колко време прекарва потребителят между кликванията, като по този начин предоставя ценни данни кои функции са най-привличащи погледа, кои функции причиняват объркване и кои са игнорирани напълно. По-конкретно, проследяването на очите може да се използва за оценка на ефективността на търсенето, брандирането, онлайн рекламите, използваемостта на навигацията, цялостния дизайн и много други компоненти на сайта.


Печатните и онлайн реклами са полезни за анализ с помощта на съвременната технология. Например във вестниците могат да се използват проучвания за проследяване на движението на погледа на читателя, за да се установи по какъв начин рекламите трябва да се смесват с новините. Или пък да се анализира какъв процент от потребителите се фиксира върху логото, продукта или рекламата в дадена уеб страница. Като извод се установява, че на страницата с резултати от търсачката, авторските мета описания получават повече внимание от платените реклами или дори първия органичен резултат.


Какво трябва да ни говори това като създатели на съдържание?

Вече не е достатъчно да сме автори на качествен контент, важно е чисто стратегически как ще го разположим в сайта, в рекламата и в комуникацията си. За това помагат и т.нар. Heatmaps, които показват своеобразна „топлинна карта“ на уебстраницата.
Да се върнем отново на изследванията на Nielsen Norman Group. Един друг техен интересен извод е запазващата се тенценция, която можем да наречем „F фактор“. Ето какво имаме предвид :


и друга типична визия


В същото време се набюдава и „зигзагообразно четене“, което определено е новост.Освен това експертите установяват, че потребителите започват да разглеждат резултатите от търсенето много по-малко линейно, отколкото при предишното проучване през 2006 г. Nielsen Norman свързва това с новия дизайн и повече функции на търсачката Гугъл. Компанията нарича този модел „Pinball“, като асоциацията с хаотичното отскачащо движение на топката е повече от очевидна.
и

Ето и четирите основни фактора, определящи времето, което потребителят е готов да прекара в четене:
Ниво на мотивация: колко важна е тази информация за потребителя?
Цел: Потребителят търси конкретен факт, разглежда нова или интересна информация или изследва тема?
Ниво на фокус: колко фокусиран (или нефокусиран) е потребителят върху въпросната задача?
Лични характеристики: Склонен ли е потребителят да чете или сканира?

Извод: малко вероятно е потребителите да прочетат текста изцяло или линейно, подобно на страница от книга. Те просто търсят информацията, която им е необходима в момента.

Ето за финал и препоръките, които можем да дадем. Те са базирани както на използването на Eyetracker, така и като резултат от няколко анкети с потребители на български сайтове и онлайн магазини. И така, използвайте ясни и забележими заглавия, разбийте текста на секции, заложете на подзаглавия и подчертаване на текст. Препоръчваме прост език, който да прави съдържанието кратко и ясно. Акцентът трябва да пада в първата горна четвърт на текста, там е мястото на топ ключова дума, ревюто или продуктовото описание. Или казано най-общо: хората продължават да възприемат съдържанието визуално от ляво надясно и отгоре надолу.

Независимо обаче от това колко и как гледаме на контента в уебсайта, трябва да продъжаваме да създаваме качествени текстове, които да отговарят на потребителските търсения.

Share Button

No Replies to "Как четем онлайн съдържанието"


    Got something to say?

    Some html is OK