Ключовите думи в копирайтинга

Posted on 14.07.2013

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1409
Част II: Назад към основите
Крайно време е да  продължим темата за ключовите думи и тяхното ползване от копирайтърите. Предполагам, в един или друг смисъл всеки от вас е попадал на вече старата максима: Content is King! В последно време маркеолози и гурута се опитват да опровергаят истината на този израз, но всъщност няма как да не признаем, че съдържанието онзи фактор, от който най-много зависи съдбата на един сайт. Когато то е релевантно с потребителските нужди и отговаря на търсенията им, няма как да не се окаже носител на полезна информация. Ключовите думи трябва да отговарят на потребителските търсения, не да ги определят. Изключенията са световните топ брандове и сред тях няма нито един български. 

Ключовите думи – има ли вълшебна формула?
Този въпрос е задаван достатъчно често и също толкова често е получавал напълно сигурния отговор  – НЕ! Колкото и да се стремим да създадем универсалното съдържание, това се оказва невъзможно по няколко причини – спецификата на конкретния продукт или бизнес; конкурентната среда, изискваща гъвкаво отношение към ключовите думи; индивидуалния копирайтърски стил. Все пак има няколко правила, чието спазване ще ви гарантира до голяма степен така желания потребителски интерес. Започваме с 
# Проучването
То е предварителната „черна“ работа, защото изисква най-много време и ресурси. Не го пропускайте обаче, защото така рискувате да не изберете правилните думи. Или ако са точните, да не са уникални. Проучването ще даде рамката и насоката на съдържанието, откъм типа думи, с които искате да индексирате. Ще напомним отново, че базовите думи са подходящи за контент в категории от типа „За нас“ и изобщо за лендинг страници. Тяхната бройка може да достигне до 5 в зависимост от типа продукт или интензивния пазар. Във вътрешните страници използвайте по-малко, но и по-точни думи. Които, разбира се сте проучили предварително.
# „Невидимите“ думи
 В много от езиците има т.нар. „стоп думи“. Това са наречията, междуметията и съюзите. Тяхната роля в изречението може да е важна, но имайте предвид, че търсещите машини ги игнорират и те изобщо не са включени в оптимизацията.  Никога не ги превръщайте в ключови думи, защото просто няма да имат никакъв ефект. Пълният списък на стоп думите в английския можете да видите тук 
 
                
Друг тип думи, които не вземат никаква роля в Оптимизацията са най-често употребяваните. Изследване  на Content Marketing Institute, публикувано преди няколко месеца показа твърде любопитни резултати, според които  търсещите машини започват да „пропускат“ части като: за, под, във, ще, това, сега и т.н. Затова ги използвайте много пестеливо и не разчитайте на тях. Ако изразите ви са сравнително кратки и успявате да се вмествате в изречения от до осем думи, няма да имате проблем  с тях.
Ето няколко правила за ключовите думи:
 
Не е добре: да прекалявате с техния брой в текста
Добре е: да питате самите потребители как търсят в мрежата

Не е добре: да сте многословни в обяснителни изречения
Добре е: да използвате класическата конструкция – подлог и сказуемо

Не е добре: да „взаимствате“ от конкурентно съдържание
Добре е: винаги да звучите естествено и индивидуално

Не е добре: да избирате ключовите думи според това, колко конкуренти са
Добре е: да правите непрекъснати проверки на потребителите и търсещите машини
 
Първа част можете да откриете ТУК
Share Button

1 Reply to "Ключовите думи в копирайтинга"


Got something to say?

Some html is OK