Почистване на Съдържанието

Posted on 19.06.2018

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

„Панта рей, панта кинейтай“, е казал мъдрият Хераклит*. Онзи същият, който твърди, че не можем да влезем два пъти в един и същи поток. „Всичко тече, всичко се променя“. Променя се светът около нас, изменяме се и ние самите. Някои казват на този процес развитие, някои го наричат живот. Но е факт, че интересите ни еволюират и това, което ни е вълнувало вчера утре вече е анахронизъм за нас.

Пренесено на плоскостта на Копирайтинга, да го кажем направо – Съдържанието остарява.  Да, това се случва с различна  скорост в различните сайтове или в отделните страници на уебсайта. Но рано или късно написаните текстове спират да работят за нас, те вече не са атрактивни и интересни за аудиторията. Информацията в тях не е полезна, а процентът на реализирани продажби от СТА е малко над нулата. Тогава говорим за изхабен и овехтял контент с тотална неефикасност. И идва време за почистване, обновяване и оплевяване на текстовете. Или за сезонно прочистване на Съдържанието.

От къде да започнем? Разполагате ли със собствен сайт или поне блог, съвсем нормално е да обърнете в началото внимание на  съдържанието в него. Отделете нужния ресурс и разгледайте всичко, абсолютно всичко написано в него, всяка една дума. После се прехвърлете на канали като Социални мрежи, партньорски сайтове и директории, мейли, външна и печатна реклама, реклами в традиционни медии.

Ето три важни причини да обърнете сериозно внимание на съдържание с давност повече от шест месеца:

1.Продукти, които никога повече няма да имате в наличност

Над 85% от собствениците на онлайн магазини със сигурност имат поне десетина продукта, които никога не са били в наличност или пък веднъж изчерпани, не са зареждани повече. Интересен момент е, че май-честата причина за да не бъдeте те „свалени“ е „нека изглежда, че сайтът е пълен“. Което чисто и просто е липса на желание. Попадне ли потребител на поне три такива „мъртви“ страници, автоматично губи интерес към целия контент. А това означава, че ще пропусне продукт, който му е нужен. Затова изчиствайте бурените.

Разбира се, съвсем реално съществува риск, броят на описанията да намалее изведнъж, затова е удачно да добавяте сходни с изчерпаните продукти, за да извършите плавна замяна без да пострада потребителският интерес.

2.Вече предлагате съвсем нови услуги, но това не е отбелязано в сайта

Съвсем нормално е за всеки бизнес да се развива и да разширява дейността си. Това е добър знак… само ако своевременно е отразено във фирмения сайт. Особено ако говорим за услуги и то за специализирани такива – правни, юридически, психологически… Не забравяйте – хората търсят в мрежата решение на своите КОНКРЕТНИ проблеми. И респективно ще очакват точни и ясно формулирани предложения, които са преди всичко актуални. За разлика от продуктите, услугата включва цялостен подход и поредица от дейности. Това означава ангажимент, който предлагате.

Да си представим ситуация, в която потребител е попаднал на сайта ви, прочел е съдържанието и ви търси за допълнителна информация. В разговор с вас той разбира, че отдавна не се занимавате с това и:

А) в разочарованието си излиза от сайта, без да прочете за другите услуги, някои от които може да са му полезни

Б) разказва на други за вашето немарливо отношение и в резултат губите потенциални клиенти

3.Вие сте в сферата на медицинските или финансовите услуги

Има някои съвсем специфични услуги, които касаят нашето здраве или финансово благополучие. Те са изключително динамични и изискват перфектно отношение на всяко едно ниво. В случай, че предлагате лечение или манипулации, погрижете се информацията в сайта ви да да има релевантна и най-вече правдива информация. Всички факти, термини, условия, процедури, технически описания, предписания, показания, здравни статуси и т.н трябва да са БЕЗКОМПРОМИСНО ПЕРФЕКТНИ!!!! И да се обновяват ежедневно.

Впрочем, същото важи и за валутните трендове или курсове.

За финал:

– изчистете всички текстове с дължина повече от 1000 думи

– направете страница „архив“ и сложете съдържание, по-старо от 18 месеца

– използвайте Google Analytics, за да видите кои единици съдържание са най-успешни и Textus Pro, за проверите в колко от тях присъстват ключовите ви думи

 

*Авторът на този текст си спомня с усмивка за ситуация, свързана с Хераклит. На една лекция по латински език, преподавателят, очевидно раздразнен от слабата дисциплина и хихикането в час, реши да направи едно наистина знаменито сравнение. Вашите връстници от Елада, разпалено започна той, като цяло са били много по-одухотворени и всестранно развити. Те ставали по изгрев слънце и следвайки принципите на Хераклит, са влизали в буйните потоци, преплували са три дължини и са обличали хитoните си, бързайки за първите лекции. Кой, кооой в днешно време прави такива неща, м? Я ми отговорете вий, момчето, дето се хилите с цяло гърло. Никой не може да направи това, господине. Защото ако плува три дължини, дрехите му ще останат на другия бряг.

Ta толкова за Хераклит

Share Button

1 Reply to "Почистване на Съдържанието"


Got something to say?

Some html is OK