Работи ли вашият сайт? (седем признака за проверка)

Posted on 24.07.2013

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1409
Именно по този критерий можем да разделим всички уеб страници на два вида: такива с чудесен контент, лесна навигация  и впечатляващ дизайн, и други с неправилно подбрани снимки, елементарни текстове и объркана концепция. Как обаче да проверим дали един сайт спада към първата или към втората категория. Ето седем критерия за проверка:
 
1.Бутонът „За Нас“
Многократно е ставало дума за това, колко важно е избягването всячески на употребата на първо лице множествено число. Всъщност от Ние не могат да „избягат“ брандове с традиция или бизнеси, предлагащи луксозни продукти/услуги. Изкушение да се сподели кой стои зад успеха на известени марки е голямо, но не забравяйте- това изобщо не е важно. Само 7% от посетителите на сайта обръщат сериозно внимание на историята на компаниите.   
Съветът, който можем да дадем е да поговорите за ползите от продукта или от сътрудничеството с вас. В краен случай покажете реални лица на служители. В последно време тенденцията собствениците да се обръщат директно с послание към посетителите на сайта намалява, което е добре. Като цяло този похват е прилаган от американските брокерски компании. Тук обаче можете да го забравите, освен ако не сте разпознаваемо лице за масовия потребител. Но дори и да е така, не започвайте текстовете в За Нас с изречението: „Ние сме млад и амбициозен екип с …“
 
2.Контактите
Колко от вас имат повече от няколко думи в категорията Контакти? Обзалагам се, че са много много, малък процент. А това се оказва грешка, особено в електронните магазини. Клиенти, партньори, дистрибутори – всички те трябва да могат бързо да се свързват с вас. За целта информацията в последния от бутоните трябва да бъде изчерпателна, разнообразна и най-вече – актуална.  Какво трябва да имате: мейл, телефон, поне два профила в Социалните мрежи, карта и дорма за обратна връзка. Не се опитвайте да спестявате част от координатите, това само може да ви навреди. И се постарайте обратната връзка с клиентите да бъде колкото се може по-навременна. Писмо, на което не е отговорено повече от от ден е петно за вашата онлайн репутация. 
 
3.Правопис
Колкото и да се стремим да не обръщаме внимание на грешките, те съществуват и дразнят. Колкото и да посредствен един текст, ако е написан правилно ще нанесе много по-малка вреда, отколкото набиващите се в очите граматически провали. Наред с всичко друго, неграмотното съдържание е обида към читателя. То подкопава реномето и на най-качествения продукт. Има редица програми дори извън WORD, които ви дават възможност за проверка. Една от тях, например е Транслит (http://bg.translit.cc/), препоръчва се за всички текстове преди публикуването им онлайн.
 
4.Защита на външното и вътрешното съдържание
Под вътрешно съдържание се разбира всяка информация, което се намира ма сайта и е поставена там от администратор. Това е т.нар. “домашна“ база. За да не става този текст излишно голям, ще кажем само две думи: Криейтив Комънс. Ако по някаква причина контентът ви не е защитен, направете го веднага – безплатно е, надеждно е и става бързо. Повече за Криейтив Комънс прочетете тук 
Външното съдържание е „привнесено“ от потребителите. То може да бъде под формата на  мнения, коментари, публикации във форуми, линкове и т.н. За да го филтрирате поне до някъде, използвайте пароли и capcha (вече е ставало дума за това). Ако  все пак се промъкне нежелано съдържание, трийте го дори да е е безвредно. 
 
5.Мобилната версия
Сайтът ви трябва да има мобилна версия и ако още се съмнявате в този факт значи има проблем. Повече от половината посетители достигат до вашето съдържание чрез мобилно устройство. Това значи, че е време да преразгледате  дължината на текстовете, големината на снимките и да помислите върху дизайн, позволяващ бързо достигане до най-важната информация. Както винаги и тук ще споменем една прекрасна чуждица: юзър френдли 😉
 
6.Социалните канали
Няма да ги пропуснете, нали? Социалните канали са възможност, с която не сте разполагали допреди няколко години. Лошата новина е, че от тях могат да се ползват  и  конкурентите. За да сте сигурни, че се представлявате правилно в тях, проверявайте ежедневно както се публикува от и във вашите профили. И  не пропускайте да поделяте съдържанието на сайта в тях. Регулярно. Често. Всеки ден. 
 
7.Изображенията
За тях може да се говори много, но важното е да напомним, че каквото и да става, снимките  на сайта трябва да не нарушават ничии права. В никакво отношение. Те са много важна част от съдържанието и тяхното качество е от значение за положителния отговор на въпроса „Работи ли един сайт?“
 
Това е! Ето тези критерии определят успеха на вашия онлайн проект. Отделете време, за да подобрявате тяхната ефикасност. Не е нужно да е всеки ден, просто потребителите трябва да остават с убеждението, че вашия сайт е мястото в което се намира техния продукт. И да препоръчат това място на други. 

 

Share Button

No Replies to "Работи ли вашият сайт? (седем признака за проверка)"


    Got something to say?

    Some html is OK