10 причини защо хората не четат съдържанието на сайта ви

Posted on 12.01.2016

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1409

Независимо от най-разнообразните причини да имаме фирмен сайт, ние разчитаме той да бъде четен, посещава ни в крайна сметка да носи приходи. Затова се инвестира в качествено и продаващо съдържание. Копирайтърът, заедно с дизайнери, програмисти и оптимизатори поемат задачата да превърнат всеки уеб проект в работещо маркетингово оръжие, в основен двигател на бизнеса. Затова ако имате скучни текстове, „намачкани“ изображения и не работещи линкове, нещата стават много, много лоши. Ето кои са десетте основни причини потребителите да не харесват сайта ви и не купуват от него:

1.Предозиране
Сайтът ви трябва да бъде семпъл и всичко в него, всеки елемент да сочи към основната цел. Ако имате текстове над 400 думи, галерии, които не са тематични, огромни светещи бутони и десетки линкове, ако навигирането е затруднено и всичко това е в бонбонено розово или електирково зелено – честито! Вие имате идеалната рецепта как да отблъсквате посетителите.

2.Липса на актуалност
В Интернет всичко е конкуренция. Или казано с други думи, вашият сайт се състезава за потребителското внимание с няколко десетки (в най-добрия случай) сходни проекта. Това означава, че за да се различавате от останалите съдържанието ви трябва да бъде полезно и актуално. Обновявайте текстовете си максимум на 12 месеца.

3.Скучен контент
Съдържанието на сайта се създава, за да продава. Ако това не се случва, това значи, че текстовете ви са скучни, пълни с грешки и пренатоварени с ключови думи. Дали фокусът не е върху вас, за сметка на продукта. Или сте забравили за ползите от продукта?
Прекалено дългите изречения, липсата на нови абзаци, жаргонни изрази- дори само една от тези характеристики да са на лице, нямате шанс.

4.Социалните бутони са прекалено много
Споделянето на вашето уебсайт съдържание е важен аспект от маркетинговата стратегия, но това далеч не означава, че трябва да имате бутони за всяка социална мрежа, за която сте чували. Достатъчно е да знаете кои а най-предпочитаните платформи на вашите посетители.

5.ГОЛЕМИТЕ БУКВИ
Колкото и да е странно, все още битува схващането, че писането само с големи букви привлича вниманието. ТОВА, РАЗБИРА СЕ, Е ЕДНА МНОГО ГОЛЯМА ЗАБЛУДА И АКО ОЩЕ ВЯРВАТЕ В НЕЯ, КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ. Големите букви означават викане и агресия в копирайтинга.

6.Къде е вашият Call to Action
Ако в текстовете ви липсват Призивите към Действие, по-познати като Call to Action, няма как да очаквате посетителите сами да се сетят какво се очаква от тях. Или казано с други думи: ако няма подсказка, няма да има и резултат. Не се увличайте обаче – до два Призива на страница са напълно достатъчни, за да се вземе решение за покупка.

7.Липса на доказателства
Хората се доверяват на доказателства, затова прилагайте схеми, диаграми или инфографики. Нека обаче те работят във ваша полза, още повече ако сте в силно конкурентен бранш. Можете да приложите и референция от специалист.

8.Контактната форма е тотално сгрешена
В 99% от сайтовете, а това с голяма сигурност означава и във вашия, контактната форма е
неефикасна. Забравете за формата, в която посетителите попълват някакви полета, за да опишат проблема си. Няма по-безсмислена дейност за всеки, който е попаднал на сайта ви и има въпроси.

9.Как е мобилната ви версия?
Ако сайтът ви няма мобилна версия, няма и успех. Над 65% от посетителите сърфират от таблети и смартфони. Започнете ли да ги карате да скролират до безкрай, ще ги загубите. За много, много дълго време.

10.Кой стои зад продукта
Хората търсят продукти или услуги, но е коректно да знаят и кой стои зад тях. Все пак в страницата За нас е по-добре да се говори повече не кои сме ние, а как можем да ви помогнем.
Както виждате десетте бързи съвета могат са бъдат приложени почти веднага. Започнете от най-лесния за вас и потърсете най-близкия копирайтър 😉

Untitled-3

Още една контент „десетка“ на Джо Пусини от Content Marketing Institute

Share Button

No Replies to "10 причини защо хората не четат съдържанието на сайта ви"


    Got something to say?

    Some html is OK