Празници и Реклами

Posted on 28.12.2015

„Ако говорят за рекламата, значи тя е лоша. Ако говорят за продукта, значи рекламата е добра.“

Дейвид Огилви

 

„Хората, които обичат да гледат красиви реклами, нямат нищо общо с онези, които са заинтересовани да купят.”

Клод Хопкинс

 

„Рекламата е умението да чувстваш и препредаваш самия пулс на бизнеса в думи, хартия и мастило.”

Лео Бърнет

Весели празници! Рождество е времето, в което вярващите християни преживяват радостните мигове на покълнващата надежда, на началото на чудната поява на Исус. За тях това са мигове на оптимизъм и доказателство за божието благоволение. Коледа е техния празник.

За легиона атеисти последната седмица преди Нова година е белязана от еуфорията на подаръците и елхите. Те се поддават на „благотворителния“ образ на Дядо Коледа. За тях Старецът наистина е добър и щедър. И то до толкова, че ги заразява с добронамереност и те чистосърдечно се просълзяват от рекламите, посветени на Коледа. И за тях това време е празник.

Двете групи хора се припокриват в някаква степен в състоянието, в което изпадат по празниците. Общото между тях е и реакцията им на комерсиалните послания. Като говорим за съдържанието на коледните реклами, добре е кажем, че те са целенасочено провокативни, защото  всички потребители са много по-емоционални и много по-лесно биха повярвали на всичко, което виждат или чуват около Нова година. Затова водена от не съвсем „благородни“ подбуди, армията от рекламисти започва да атакува размекнатото потребителско съзнание. Понеже между празничният период се характеризира предимно с пълни стомаси и празни от съдържание глави, ще си позволим да направим дисекция на две реклами. Едната печели искрени овации, докато другата има доволно ъъъъ…профанско въздействие.

Едва ли е учудващо, че в единия от случаите ще стане дума за роден продукт, а именно доволно втръсналата рекламна коледна кампания на OLX. Без да коментираме агенцията, която е създала чудото „Продай подаръците си в OLX!”, ще си позволим коментар, че ако това е победителят във ФАРА 2015, жална ни рекламистка майка на всички потребители. Клиширан сюжет и  претоплени първосигнални  внушения – съдържанието на този продукт е по-скоро на нивото на самодеец с вдъхновение. Опасният момент тук е внушението, което се дава и което гласи, че брандът се ориентира към оперирането като борса за стоки втора употреба. Това със сигурност изобщо не е единствената функция на OLX  и неприятната изненада тук е доста силна. Залитането към матомите* е грешка, но пък може би можем да я отдадем на слуховете за големите промени, които очакват марката идните месеци. Ако можем да обобщим съдържанието откъм копирайтърска гледна точка, то е 3 с два минуса. Слабо, много слабо!

images

 

Съвсем на другия полюс е една малко позната у нас реклама на Ирландската верига SPAR. Заснета през 2012, тя и досега е любима на стотици хиляди потребители, като съвсем естествено влиза в класациите за най-добър клип и въздействащо послание.

 

Всичко в нея е „ирландско“ – рекламния екип (агенцията Публицис Дъблин), местата на заснемане, музиката… дори и копирайтърът Крис Кларкин, автор на  текста ѝ. Вижте я, тя грабва с простичките думи, с ненатрапчивия музикален фон и с онова прокрадващо се коледно настроение, което не зависи от времето или мястото. Вместо подаръци, тук се залага на символа на коледното дърво – много по-въздействащ и не така комерсиален.  И да, „нито едно дърво не е пострадало по време на снимките“, гласи последния ред от кампанията. И преди някой да опонира, че OLX  акцентират много правилно именно на образа на продукта, вижте коментарите на хората под клипа в Социалните мрежи. Те са твърде, твърде показателни. Vox populi, vox dei, са казали мъдрите римляни и това е един нелош финал на сравнението между двете реклами.

thumbs-up-icon

Празниците не са извинение да не комуникирате адекватно със своите клиентски аудитории. Не залагайте на сладникавите послания, но и не се опитвайте да „минавате метър“. Обикновено това е времето на равносметките и плановете. Създайте съдържание, в което благодарите за подкрепата и обещавайте още по-успешно партньорство през Новата година. Все пак клиентите са преди всичко хора. И няма как да не оценят искреността на думите ви.

 

 

 

*В „Хобит“ на Дж.Р.Р. Толкин матомите са подаръци, които никой не ползва и от своя страна го подарява на друг. Така от собственик на собственик те нерядко се връщат при този, който е решил да се отърве от тях.

 

Share Button

No Replies to "Празници и Реклами"


    Got something to say?

    Some html is OK