Клиент и Копирайтър

Posted on 02.02.2016

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

След установяване на първоначалния контакт, между копирайтър и клиент се заформят едни твърде интересни отношения. Как е достигнал вторият до нуждата да работи с професионален създател на съдържание? Сценарият е доволно стандартен: Клиентът има сайт, социални профили и желание да се развива в тях. В много малка част от случаите, той има уменията да поддържа сам нивото на своето бранд съдържание. Съответно назрял е моментът, в който е появява нуждата от копирайтъра – създател на контент.

Откъде клиентът е научил за подобни услуги и за възможността да ползва услугите на подобен тип специалист? С доста голяма сигурност можем да предположим, че тук е действал „принципът на мълвата“, т.е. говорим за препоръка. В подобни случаи клиентът тъне в известна доза блажено неведение какво точно трябва да очаква от контактите с копирайтъра. Нали става въпрос „просто за написване на текстове в сайта, че да излизам на първо място в Гугъл“. Точно тогава започват Радините вълнения с обема на работа, с времето за написване и корекциите и „а, ама каква е таз цена, сега“. Следват колебания, допитване до съпруга, любовница или колежки. Това означава, че дори да бъде приета офертата на копирайтъра, това съвсем не означава леко и безпроблемно писане. Какво се очаква от първоначалните контакти с копирайтър:

– познаване в детайли съответния бизнес или компания

– готовност да се започне веднага

– под „писане“ влизат да и идеи, концепции и „акъл“ за развитие на марката, които се очакват да бъдат давани съвсем безплатно

– след написването на поръчаните текстове се очаква те да заработят по магически начин и поне една година да носят нарастващ брой посетители на сайта и поръчки

Без да се прави абсолютно нищо друго като Контент Маркетинг и реклама

-извършване на подразбиращи се „сродни“ дейности като SEO, дизайн, провеждане на кампании и т.н.

Всъщност, клиентът няма вина за незнанието си. Вина носят агенциите, които са му обещали чудеса с направата на сайта. И когато се сблъскат две егота – на Клиента и на Копирайтъра се стига до въпроси от сорта:

„Кой тук е експертът?“

Уважаеми господин клиент, нека ви успокоя веднага: Не е необходимо копирайтърът да е експерт във вашата дейност, за да може да помогне с работата си. Ако вие сте достатъчно добре подготвен с информация за своите клиенти и посетители те на сайта, то нещата ще се случват много по-добре. Остава само тя да бъде поднесена по „правилния“ начин от копирайтъра, с който работите ЗАЕДНО. Нека повторим отново: ЗАЕДНО! Вие сте в една лодка и имате една цел, затова съвместната работа трябва да е водещият modus operandi. Ето някои въпроси, на които можете да отговаряте в съдържанието:

# Какво вършим?

# На кого продаваме нашия продукт?

# Защо клиентите се нуждаят от него?

# Как ще им помогне той?

# Защо трябва да купят точно от нас?

# Защо трябва да купят точно от нас сега?

# Какво се очаква да направят потребителите, четейки нашето съдържание?

# С какво сме различни от останалите?

# Как точно комуникираме с клиентите?

# Какви са целите ни?

Копирайтърът е специалист в създаването на комерсиално съдържание. Той работи с клиенти и всъщност работата му е да презентира чрез контент дейността и същността на бранда. Затова имайте предвид, че те не са панацея за бизнес, който сам не желае да се развива.

costumer

Share Button

No Replies to "Клиент и Копирайтър"


    Got something to say?

    Some html is OK