Копирайтинг и бизнес

Posted on 05.08.2016

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Комерсиалното писане е насочено изключително към рекламиране на определен бранд, бизнес или личност. За разлика от литературата, където текстът се създава с цел да задоволи вътрешна емоционална потребност на автора, тук говорим стриктно и само за реклама. Копирайтингът се стреми да свърже един бранд с неговата аудитория от потенциални клиенти. Той е своеобразен мост между това, което иска да каже марката и тези, на които иска да го каже. Затова, ако сте собственик на бранд и искате не просто да съществувате в пространството, а да продавате повече и да сте разпознаваем от клиентите, помислете дали не е добре да работите с копирайтър.
Всичко това звучи много добре, но в действителност гореописаната симбиоза е рядко срещано явление и отношенията между двете страни са по-често изпълнени с неразбиране и разминаване в очаквания и резултати. Естествено, вина за сложните ситуации имат както и клиентите, така и самите копирайтъри. И като говорим за ситуации, нека се опитаме безпристрастно да разкрием откъде се появява напрежението между бранд и копирайтър.

Брандът:
– фактически не познава работата на копирайтъра. Той не се е поинтересувал достатъчно какво точно може да очаква от един специалист по рекламно писане. И респективно не знае как би му помогнал. Клиентът се насочва към търсене на услугата рекламно писане по няколко причини:

  • има нужда от текстове в сайта
  • търси някой, който да пише в неговата Фейсбук страница
  • трябва да е на първа страница в Google

Нека поразсъждаваме малко върху трите фактора. Никак не е случайно, че над 90% от всички запитвания са за „цена за текстове за сайта“. В онлайн пространството все още битува със страшна сила схващането, че копирайтърът пише за сайта и …. толкова. Той ще натрака по триста думи за бутоните „Начало“, „ За нас“, „Продукти“ и работата е свършена, сайтът е готов и нищо вече не пречи да е на първа страница с ключова дума „дамски рокли“. Въпреки че това е може би само 10% от цялата дейност на копирайтъра, той е принуден да я върши в 9 от 10 случая. В никакъв случай не бива да подценяваме контент райтърството (или „писането на съдържание“, ако се придържаме към родния еквивалент), но да твърдим, че това е копирайтърска дейност е много, много далеч от истината. За съжаление, това е и най-често предлаганата услуга от самите пишещи. Техните умения се ограничават до тук и нерядко това се оказва напълно достатъчно за „улавяне“ на клиента. Къде обаче е грешката.

fig 1

Фигура 1 показва основните характеристики на Копирайтърския текст, съотнесени към бизнеса

Копирайтърът няма да докара вашия сайт на първа страница!

Това не е в неговите възможности и не може да го направи дори с най-съвършения текст. За тази цел има SEO специалисти, т.нар.“оптимизатори“. Ако се вярва на техните обещания, те могат да „вдигнат“ и сайт с две хайку и снимка на Миле Китич, така че можете да сте спокойни – все ще има някой сред океана мастъри, който ще помогне и на вас. И като сме започнали със съветите, нека дадем още един: Работите ли с копирайтър „на парче“ , ще имате и половинчати резултати. Или казано с други думи – с писането на текстове по бутоните не свършва работата по сайта, тя започва тепърва. Така че се подгответе за дълга съвместна работа, ако очаквате реални резултати.

Копирайтърът:
Когато се получи запитване за „копирайтинг услуги“, обикновено те се ограничават до писане за сайта и в по-редки случаи се търси поддържане на фирмената Фейсбук страница. Белите петна в комуникацията: мейл кампании, слогани, прес съобщения за определени събития, описания на рекламни видеа, скриптове за радио и тв спотове, блог статии…. С много големи изключения, нищо от този списък не е в клиентското полезрение и това е нормално. Тук идва моментът, в който копирайтърът е добре да предложи целия този набор от инфо канали, защото поемането на комплексно обслужване може да гарантира реален ефект от работата. Друг важен момент е избягването на разностилието в посланията, които брандът дава на аудиторията. Всеки добър копирайтър има свой стил на писане, който е разпознаваем. Той се отличава с уникалност на изразите, на словесните конструкции, дори на примерите. Добре е тази неповторимост да присъства и в мейлите, и в рекламите, и в постингите във Фейсбук. Тя създава един много по-реален образ на самия бранд и е предпоставка за повишаване на клиентското доверие. Както знаем, това е една от целите на копирайтъра. Ако нямате екип копирайтъри зад себе си обаче, а и дори да имате, препоръчително е да работите с представител на компанията-клиент. Най-малкото, защото така ще имате достъп до актуална информация като продуктова наличност или новини, свързани с бранда.

Допирните точки

Ако вие, господин Клиент, наистина вникнете в работата на копирайтъра, със сигурност ще можете да изисквате и получите много повече. Ако вие, гражданино копирайтър, вникнете в същината на запитването и се поинтересувате от същината на бизнеса, за който се готвите да пишете, ще можете да сте много по-полезен и ефективен.

 

fig 2

Фигура 2 показва основните моменти в изграждането на Копирайтърския текст
Задавайте въпроси, искайте информация, която смятате, че ще помогне. Двете страни трябва да поддържат интензивни контакти – телефонни разговори, мейли и лични срещи. Имайте предвид, че работата на копирайтъра е част от цялостното маркетингово развитие и е добре да е в сътрудничество с PR, маркетолози, бранд мениджъри… Затова не очаквайте дълготрайни резултати след 3 или 6 месеца. Или само от една кампания. Вашата съвместна дейност ще даде плодове след определен период и веднъж набрала скорост е добре да не спира.

Десет ползи от работата с Копирайтър

1.Ще имате уникално съдържание

2.Ще имате граматически и пунктуационно правилно съдържание

3.Ще имате разбираемо и работещо съдържание

4.Ще имате съдържание, което периодично се обновява и развива

5.Ще имате възможност да се отличите от конкуренцията и да ви запомнят

6.Ще можете да разчитате на специалист, който е на разположение

7.Ще можете да разполагате с възможност да говорите С, а не НА на хората

8.Ще можете да опознаете по-добре потребителските навици

9.Ще можете да въздействате не само на нови, но и на доказани клиенти

10.Ще бъдете различни!

fig 3

Фигура 3 и най-въздействащите думи в рекламата

Share Button

1 Reply to "Копирайтинг и бизнес"

  • Среща с копирайтър - NextCopy.net
    28.07.2018 (16:07)
    Reply

    […] ви аудитория е другият важен момент. Неколкократно ( тук  и тук) сме говорили за изграждането на потребителски […]


Got something to say?

Some html is OK