Контент Маркетинг 2017 – какво да очакваме

Posted on 06.02.2017

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Започваме веднага с добрата новина – и тази година Контентът ще е цар! А пък лошата за мнозина „пишещи“ ще е, че това във все по-голяма сила се отнася САМО за качественото съдържание. Всъщност самите компании все повече започват да осъзнават, че вече не е достатъчно да имат просто авторски написани текстове, те трябва и да са продаващи. „Не сме доволни от предишната си работа с копирайтър, затова се обръщаме към вас“, е все по-често начало на мейлите, които се получават. Въпреки, че българският пазар продължава да страда от липсата на професионални създатели на съдържание, тенденцията за филтриране на добрите и качествени автори е добър знак. Той, наред с всичко друго показва и оценка от страна на клиентите за важността на работата на копирайтъра. Разбира се, това не някаква уникална ситуация, в останалите пазари отдавна се отдава дължимото на продаващия контент. Хубавото е, че България се отърсва от някои предубеждения и започва да се вписва все по-успешно в глобалната картина.

И 2017 няма да е много по-различна от гледна точка на съдържанието. Или казано с други думи, ще продължава да се обръща сериозно внимание на добрите авторски текстове. Ето и няколко други тенденции, които можем да очакваме в родното Интернет пространство:

 

Все повече съдържание

Ако доскоро дизайнът бе определящ фактор за успеха на един фирмен сайт, според неговите собственици, сега вече тази роля се отдава на съдържанието. Можем да очакваме ръст на запитванията с до около 40% през следващите месеци, като тази стойност е на база проучвания и анкети, правени от екипа ни през периода октомври 2016 – януари 2017 година. В това отношение страната ни леко изостава от световните тенденции – според Конетент Маркетинг Институт през тази година се очаква 70% ръст на публикуваното съдържание. Но все пак нека адмирираме засилващия се интерес и да видим дали ще сме на нивото на потребителските търсения.

 

Качество и после количество

Правилото за 300-тата думи като оптимален обем за една Интернет страница малко по малко започва да отстъпва на изискванията за стегнати описания, без излишни приказки. Формулата за 3 до 4 ключови характеристики на продукта или услугата ще продължи да работи успешно, като същото се отнася и за броя на ключовите думи – те отново са 3 или 4 на брой, като всяка се употребява не повече от няколко пъти.

Интересно е да споменем, че родните компании започват да търсят услугите на „външни“ копирайтъри, за сметка на собствени кадри. Следствие от това е засилващият се интерес към фирмените обучения в създаване на качествено съдържание. Професионалният копирайтър не познава в детайли вашия продукт, но със сигурност ще знае как да го презентира по най-добрия начин пред аудиторията.

Това от своя страна ни води към тенденция номер три, а именно…

 

Контент райтър или Копирайтър

Първият пише само за уеб, вторият може да създава всякакво рекламно съдържание. Ако все още търсите човек, който да напише „текстовете за бутоните“ на фирмения сайт, изборът ви ще бъде все така голям. Тази услуга продължава да се предлага масово и то на обидно ниски цени. Естествено това ВИНАГИ е за сметка на качеството. Както всяка друга услуга, и в този случай трябва да се знае, че евтиното означава некачествено.

Копирайтърът има в своето портфолио различни по формат текстове и кампании, защото за нуждите на своите клиенти е участвал в изграждането на маркетинговите стратегии, базирани на съдържанието. Ако се чудите кой от двамата ви е нужен, определете какво очаквате като резултат от бъдещите текстове.

 

Видео съдържанието набира скорост

Видеата, които презентират дейността на компанията или функционирането на определен продукт ще стават все по-значим фактор в Контент Маркетинга през 2017. Неслучайно социалните медии му обръщат голямо внимание, давайки възможност за вграждане на 360⁰ видео, лайв видео и т.н. Ако все още не сте ги изпробвали поне във Фейсбук и Инстаграм, отделете им нужното внимание. Копирайтърът тук помага с написването на скрипта за видеото и изработването на сюжетната линия.

Ако се интересувате от видео маркетинг, можете да потърсите в нета Любомира Любенова. Тя е един от малкото специалисти, които успешно развиват визуалната бизнес реклама.

Ангажиране чрез съдържание

Целта на качественото съдържание не е само да вълнува, това го може всеки хубав литературен текст. То трябва да задържа потребителското внимание до края и да го трансформира в желание за действие. Умението да се „продава“ чрез текстове ще е все по-оценяемо през следващите месеци, като маркетолозите споделят, че все повече търсят потребителските реакции като основен фактор за ефективността на контента. Когато се стремим да повишим ROI (което в нашия случай е не Return Of Investment, а Return Of Interest), нужно е да знаем, че ефектът на съдържанието трябва да бъде постоянна величина във всеки един текст от кампанията, независимо в каква форма и за каква цел го ползваме. А това означава, че трябва да се използва един и същ специалист от началото до края на маркетинговата стратегия. Работата на парче дава резултат на парче.

Хубавите неща не са лесни неща

За финал ще кажем, че и през 2017 ще продължава търсенето „точния копирайтър“, на този специалист, който най-добре може да отправи вашите послания към таргетираната аудитория. Тъй като намирането на копирайтър изобщо в сегашните условия не е никак лесен процес, съвсем нормално е да се премине през системата проба-грешка. Ако не сте доволни от работата със специалиста, с който работите в момента, прекратете отношенията си по въпросния проект. В това няма нищо скандално или драматично. Започнете ли с друг копирайтър обаче, в никакъв случай не искайте от него просто да продължи откъдето е прекъсната задачата. Това е огромна грешка и колкото и да е добър вторият текстописец, в никакъв случай няма да имате търсения ефект.

Колкото и да е посредствен един копирайтър, като цяло има собствен стил на писане. Този стил не може да бъде имитиран, а и това не е нужно. Започнете отначало, струва си.

 

В обобщение: за качественото авторско съдържание няма мода, то е водещият, единствен критерий за успеха на вашия бранд. Ако го нямате, нямате живот. Ако го имате, но не работи, имате скотски живот. Ако е добро, релевантно и насочено изцяло към потребители, няма как да не носи дълготрайни ползи на бизнеса ви. Така ще бъде през 2017 и през 2117.

Share Button

5 коментара to "Контент Маркетинг 2017 – какво да очакваме"

 • Славчо Панов
  16.02.2017 (11:56)
  Reply

  Съгласен ли си с нещата дето пише тук за маркетинга чрез съдържание: http://www.websitedesign.bg/blog/marketing-chrez-sadarjanie-kak-da-sme-atraktivni-i-polezni-onlain – тук има полезна информация, която рядко ще прочетете някъде 🙂

  • Любомир Любомиров
   16.02.2017 (12:05)
   Reply

   O, добре е написано и информацията определено е интиргуваща. Въпреки, че фокусът е върху дигиталното съдържание, правилата важат и за традиционните медии. Полезно беше да се прочете това и определено ще го прегледам повторно.

 • Славчо Панов
  16.02.2017 (15:04)
  Reply

  🙂

 • Кирил Йовев
  27.05.2017 (23:10)
  Reply

  Здравей, Любчо! Особено частта с видео съдържанието – сякаш този тип мултимедия преживява ренесанс! Видеото показва огромни резултати напоследък!

  Но се изкушавам да споделя с теб, като професионалист, нещо за заглавията, което написах наскоро. Знаеш колко важни са те: https://webselo.com/как-да-пишем-убийствени-заглавия-още-д/

  Ще се радвам да си общуваме. Намери ме във фейсбук 🙂

  Кико

 • Диана Иванова
  22.07.2017 (3:05)
  Reply

  Здравейте,

  Много полезна статия, както за начинаещи като мен, а видно към нея проявяват интерес и някои от лидерите в бранша. Материялът преводен ли е, или е авторски? Ако проявявате интерес, бих искал да Ви поканя да споделите опита си и пред нашата аудитория. Разгледайте сайта ни:
  https://myseo.bg
  и се свържете с нас, за да организираме детаилите. Благодаря предварително!


Got something to say?

Some html is OK