Три тенденции в Контент Маркетинга през 2018 от екипа на Огилви

Posted on 08.02.2018

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Кой не знае Огилви, кой не е чувал за него…

Ако преди няколко години подобно възклицание бе напълно естествено, то действителността за съжаление е доста, доста по-тъжна. Дейвид Огилви е най-голямата икона в рекламата и един от фундаментите на Копирайтинга. Без него едва ли обществото ни би имало този светоглед, който ни определя като Човечество. Приносът му във формиране на основите на комерсиалните възгледи на огромни маси хора е без аналог. Ако все още не сте чели „Изповедите на един рекламист“, значи имате сериозен пропуск в развитието си.

Този текст не е реклама на Огилви, нито ретроспекция на неговата феноменална кариера. Смущаваш факт е, че „специалисти“ в маркетинга и дигиталните комуникации изобщо не са чували за него или мислят, че още е жив. Подобни пропуски са за сметка на питащите, разбира се. Защото в настоящия момент светът на рекламата продължава да живее с наследството на „мързеливия копирайтър“ (така се самоопределя Огилви в едно интервю) и резултат е интересно изследване на екипа на Ogilvi &Mother за топ тенденциите в Контент Маркетинга за 2018. Ето го визуално:

Всъщност нищо ново, нали. Основните тенденции за все по-сериозната роля на видео маркетинга и персонализираното съдържание очевидно се запазват и занапред. Но нека обърнем малко по-детайлно внимание на трите акцента от картинката.

# Argumented Reality

Помните ли Pokemon Go? Манията да се преследват покемони по улици и градинки беше толкова масова, че работата си беше направо епидемична. От тази лудост минаха вече две години, но все споменът за „обогатената“ реалност, която всъщност предлагаше това мобилно приложение все още е жив. За какво всъщност говорим. Augmented Reality или AR използва усъвършенствана технология в приложения за смартфони и таблети, за да наслагва цифрова информация върху изображение, направено от камерата на устройството. Положените изображения добавят слой информация, като например текст и / или изображения, върху това, което се вижда чрез камерата, за да създаде подобрена версия на това, което се гледа в действителност. Тоест, ако имате една гола стая в дома си, използвайки AR на мебелна компания например, ще можете да видите съвсем реалистично как би изглеждала една секция или гардероб на съответното място. Подобно „чудо“ първи направиха не кой да е, а IKEA. Вижте реално как става това.

Сега все повече и повече марки, включително традиционните медии, започват да се възползват от мощната нова технология, за да създадат иновативен продукт, с който да обвържат потребителите. Тук е важно да кажем, че има много голяма разлика между Augmented Reality и Virtual Reality. Докато AR подобрява виждането за това, което действително се вижда от вашето устройство, VR използва компютърно генерирана технология, за да създаде изкуствена или симулирана среда, която визуално потапя зрителите във виртуален свят. Повечето преживявания на VR изискват специално устройство, като например Oculus Rift, докато други използват смартфоните и VR приложения като Daydream View или Google Cardboard.

Интересен факт е, че новинарските гиганти в САЩ обещават да залагат все повече на манипулираната реалност, тоест очакват ни все повече зрелищни емисии.

# Видео в реално време

Според оценката на Visual Cisco видеото ще достигне 80% от целия Интернет трафик до 2019 г. Съдържанието на стрийминг на живо се очертава като водеща тенденция, която бързо се превръща в основен инструмент за марките. Веднага даваме и добрия пример – TicToc, първата и единствена 24/7 глобална новинарска мрежа от Bloomberg, която тече на Twitter. Новата платформа, наречена „CNN за Twitter“ от Уол Стрийт Джърнъл, която стартира през декември 2017 г. вече е натрупала повече от 95 000 последователи.

Новата концентрация за съдържанието на стрийминг на живо трябва да направи още по-лесно за потребителите да живеят изключително важни събития като Super Bowl, Златен глобус или изстрелването на ракетите на Мъск.

# Персонализираното съдържание

Обърнали ли сте внимание на тенденцията за все по-голямото филтриране на онлайн съдържанието с цел да се показват новини и реклами, които са идентични с потребителското търсене. Тази персонализация ни превръща в центрове на информационния поток. Достатъчно е веднъж да филтрираме някакви интереси и започваме да получаваме все по-тематично съдържание в мейла си или в профилите на социалките. Брандовете се учат бързо и действат почти светкавично в тази насока. Тези от тях, които ангажират потребителите на лично ниво, са по-добре позиционирани. Всъщност, според проучване на Forrester, 77% от потребителите са избрали, препоръчват или дори плащат повече за марки, които предоставят персонализирана услуга или опит.

Можем да очакваме още брандове да направят подобни идеи на практика през следващата година. Ключовият момент ще бъде да намират правилния баланс между предоставянето на персонализирано съдържание, без да станат прекалено настоятелни и агресивни в заливането с информация.

Как се отнасят тези фактори към копирайтинга? Както винаги, той ще продължава да е в основата на всяко качествено съдържание, независимо от неговия формат. Брандовете ще разчитат все така на създателите на креативни текстове, на видео и аудио рекламите, а и вече ще се разчита на обработката на изображенията в мобилните устройства и камерите.

За финал ви очакват няколко от постулатите на Огилви. За да се убедите, че въпреки, че е „аналогов“ копирайтър, думите му са повече от актуални и днес.

„Ако някога си имал късмет да създадеш истински добра рекламна кампания, скоро след това някой вече я е откраднал. Това е дразнещо, но не се тревожи: никой никога не е изградил марка чрез имитиране рекламата на друг.

Рекламата е средство за борба с бедността на човешките желания.

Рекламата може и да убеди човек да купи некачествена стока, но само веднъж.“

Share Button

No Replies to "Три тенденции в Контент Маркетинга през 2018 от екипа на Огилви"


    Got something to say?

    Some html is OK