Как се работи с копирайтър

Posted on 01.05.2018

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Един от проблемите на прекалено теоретичното говорене за копирайтинга е липсата на реални примери. А когато имаме претенциите да покажем материя, която се развива  и може реално да помогне на даден бранд, това се оказва  голям минус. Комуникацията  с клиентите е задължителен елемент за успеха на съдържанието, като тя трябва да се отличава с няколко основни характеристики:

–             Яснота

–             Изчерпателност

–             Дипломатичност

–             Взаимно доверие

Нека отделим по няколко изречения за всеки един от компонентите, но преди това ще направим едно малко отклонение. Когато клиентът се свърже с копирайтъра, той или е попаднал случайно на неговия сайт или портфолио, или се свързва съвсем целенасочено след препоръка или умишлено търсене на конкретен специалист. В първия случай можем да предположим, че представата за работата на създателите на съдържание е доста по-обща и повърхностна. Тъй като цяло работата на създателите на комерсиално съдържание е все още слабо позната (за съжаление), ползите от съвместната работа с тях са съответно недостатъчно добре осъзнати. Разбира се, това се променя след като се сдобиете с качествено професионално написано съдържание. Положителна тенденция е, че бизнеси, които са работили веднъж с копирайтър продължават да търсят този тип услуги и занапред. Всъщност, дори гиганти като Amazon, Google, Microsoft и  Nike използват външни специалисти, които да създават контент, редом с щатните им копирайтъри. Това показва колко по-добре е оценена работата на колегите, работещи зад Океана. Колкото до България, тук нещата все още се стабилизират, като към настоящия момент едва 20% от бизнесите търсят преднамерено професионалисти за своето съдържание.

Независимо обаче дали сте Събуей или малка дюнерджийница, вие заслужавате високо качество на услугата. За да се улеснят контактите ви с откритите имена в мрежата, добре е да обърнете внимание на горните пет момента. И така, започваме с:

# Яснота

Преди да започнете своето издирване е много важно да имате отговор на следните въпроси: Нуждая ли се наистина от съдържание? За какво ми трябва то (за сайта, за блог, за Фейсбук или за  радио реклама)? Каква цел ще гоня с това съдържание(увеличаване на продажбите, повече клиенти, изпреварване на конкуренцията…)? Имайте предвид, че те ще ви бъдат зададен от всеки що годе добър специалист, затова е добре да помислите над тях предварително. Формулирайте своите цели, за да можете да зададете конкретни въпроси и респективно да имате възможност да проверите накрая резултатите от работата.

# Изчерпателност

Когато установите първоначалния контакт е добре да резюмирате своите нужди и след това да очаквате въпросите на специалиста. Той всъщност ще изисква от вас едно единствено нещо: информация! Но ще иска много, постоянно и във всякакъв формат. Имайте готовност да представите всичко, което се изисква  – описания, ревюта, изображения, видеа, инфографики, самия продукт, анализи, проучвания и т.н. Колкото „по-подплатен“ е един копирайтър, толкова по-качествено и работещо ще бъде неговото написано съдържание.

Проучването е изключително важна част от самия процес и ако вие не можете да предложите информация, той ще трябва да я открие и систематизира сам. А това е значителен времеви и финансов ресурс. Ето всъщност кои са етапите на копирайтърската работа:

 

 # Дипломатичност

Отношенията клиент – копирайтър нерядко продължават повече от една конкретна задача или кампания. Те могат да се развиват до едно взаимноизгодно дългогодишно партньорство, базирано на общата цел: развиване на бранда чрез съдържание. Съвместната работа на екипите неминуемо скъсява дистанцията и отношенията нерядко придобиват съвсем приятелски вид. Все пак има една тънка граница на дипломатичност и професионализъм, която не бива да бъде размивана. Тя гарантира успеха и на вас – собственика на бизнеса, и на професионалиста отсреща. Деловият подход носи винаги усещането на динамична работа, съчетана с ясно очертани права и задължения на двете страни. Дипломацията тук е изкуството  да употребявате всички свои умения, за да се развивате. Както и да поддържате перфектните отношения с „външни“ специалисти – дизайнери, програмисти, копирайтъри, програмисти и оптимизатори.

# Взаимно доверие

Има ситуации, в които делегирате права на други хора извън своята компания. В случая говорим за поверяване на онлайн реномето на  бизнеса си. А това е нещо изключително важно! Многократно сме говорили тук, че копирайтърът изгражда визията на един бранд от –до. Той е основата на рекламата, на комуникацията с клиентите, на презентацията  на продукти или услуги. За да е максимално ефективна работата му, той трябва да е в кухнята на нещата, да разполага с информация (понякога класифицирана или Ноу Хау), да има „вътрешен“ поглед върху процесите във фирмата, да е страничен наблюдател на вземането на важни решения. Това му дава една своеобразна „власт“ и понякога клиентите стреснати от тази ситуация се дистанцират. Имайки доверие на партньорът – копирайтър обаче,  нямате причина за безпокойство. Разбира се, насреща е нужно бъде човек, който цени подобно поведение и би го използвал само и единствено за ваша полза. За щастие огромен процент от колегите са тактични и дипломатични. Така че, доверете им се.

Ето това са основните моменти в контактите клиенти и копирайтъри. И за да не сме голословни, ето един реален казус от последните дни за успешно реализиран кампания. Ще поместим клиентското запитване със съкращения, обърнете внимание на детайлите в мейла:

„Материалът е за блог секцията с новини, която е на нашия сайт: ………………….

 Желанието ни е съдържанието да е завъртяно около ключови фрази „ххххххххх“ и „уууууууууу ууууу“, но повече държим да увлекателно и приятно четиво за хората, разбира се и с цел да разкрие предимствата на ххххххххх пред рационалните  продукти и да заинтригува хората да си го купят и пробват един нов стандарт за почивка сред природата.

 Цялата информация, която имаме за продукта е качена на сайта на съответните страници:

Линк 1

Линк 2

Линк 3

 Изпращаме Ви и официалния PDF файл от производителя, с каквото може да Ви бъде полезен.

 Поздрави!“

Share Button

1 Reply to "Как се работи с копирайтър"

  • Среща с копирайтър - NextCopy.net
    28.07.2018 (16:10)
    Reply

    […] е другият важен момент. Неколкократно ( тук  и тук) сме говорили за изграждането на потребителски профил […]


Got something to say?

Some html is OK