7 копирайтърски въпроса от Робърт Блай

Posted on 23.05.2018

Warning: Illegal string offset 'filter' in /home/utremer/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1489

Сложно или просто е писането? Този съвсем директен въпрос има също толкова категоричен отговор и той е: Зависи. Зависи към кого е отправен – ако питате специалист, за него създаването на съдържание е рутинна работа, която се върши с рутина и според установените правила. Копирайтингът е материя, която има своите техники на изграждане.  Познавате ли няма как да се затрудните в комерсиалното съдържание.  От друга страна, за масовия потребител и за огромна част от клиентите страхотно звучащите рекламни  послания изглеждат като скъп и почти нереален продукт. (Разбира се, друг е въпросът, че не трябва да има евтина реклама изобщо) В нормално развитите пазари, рекламирането на брандове или отделни продукти е бизнес с традиции и реноме. И е доста, доста добре заплатен. За сведение  – след проведеното проучване на Professional Copywriters на територията на UK , се оказва, че средната часова ставка на професионален копирайтър в Англия  за 2017 година е 342£. Без коментар 😉

Все пак въпросът е за сложността на написването на комерсиален Контент. Едва ли има специалист с дългогодишен опит, който в определен момент да не засегне темата за лекотата на работата. Истината е, че с всеки текст времето за писане намалява. Качеството му се увеличава. Става все по-успешен и работещ. Човекът, който го изгражда има опит и вещина в това. Понякога се изкушава да сподели първото с аудиторията. И понякога в резултат се получават пълни 100% издънки.

Когато  обаче авторът на такова съдържание се казва Боб Блай, време е да слушат всички – и дебютанти, и практици. Защото името му достатъчно познато и признато в средите на професионалистите. Днес мистър Блай задава седем въпроса. И то такива въпроси, каквито е редно да зададе всеки специалист. Ето ги:

1 – Кой е клиентът?

2 – Какъв проблем има той?

3 – Какви решения е харесал от вашето съдържание и в крайна сметка кои отхвърля?

най-честите потребителски възражения

4 – Защо да избере нашия продукт като решение?

5 – Как е използвал нашия продукт или е приложил на практика идеите ни?

6 – Как клиентът използва нашия продукт в момента?

7 – Какви резултати  е постигнал с него?

Не звучи толкова страшно, нали? Фактически това са основните мотиватори, които трябва да са в основата на качествения контент. Ако предварително сме формулирали потребителските питания, ще можем да им отговорим в самото съдържание. А и няма как да не се интересуваме какво е отношението на клиента към продукта ни не само в процеса на купуване, но и няколко месеца след ползването му. Разбира се, такъв интерес би трябвало да има и самият собственик на продукта/услугата, но  немарлив копирайтър е този, който мисли, че ангажиментът към клиента завършва с покупката. Всъщност той започва тогава.

Боб Блай е перфектен, както винаги. A и  e 100% двойник на любимия ни комик Джон Ловиц 😉

Share Button

No Replies to "7 копирайтърски въпроса от Робърт Блай"


    Got something to say?

    Some html is OK